Марио Николов. Снимка: БГНЕС
fallback

Германски съд може да поеме делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след днешното заседание на Министерския съвет.

От думите му стана ясно, че българската страна обсъжда вариант процесът да бъде изнесен в Германия.

Делото срещу групата Николов–Стойков за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Според обвинението в периода 2002–2005 г. като организирана престъпна група, чрез използване на документи с невярно съдържание, те са внасяли в България фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които представяли за нови, и така са получили 7,5 млн. евро субсидии по програмата САПАРД.

У нас делото, което се точи от 2008 г., може да завърши с оправдателна присъда, тъй като нито един от свидетелите не подкрепи тезата на прокуратурата.

В Германия обаче вече има двама осъдени за участие в престъпната схема.

"Не виждам как делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков може да бъде изнесено в Германия", коментира пред БТА наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

Прокурор Андреев каза, че не е наясно какво точно е имал предвид министър Цветанов, но уточни, че престъплението, в което са обвинени бизнесмените, е извършено на територията на България, следователно трябва да се разглежда тук.

По думите му уговорката на българската и германската прокуратура е обвиняемите да бъдат съдени на територията на страната, в която е извършено престъплението.

Той отбеляза, че при съучастие в престъпление на територията на Германия може да бъде извършен трансфер на подсъдимите, но в случая не става въпрос за това.

Софийският градски съд излезе със специална позиция след коментара на министър Цветан Цветанов.

Не съществува какъвто и да е механизъм, по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет да разследва престъпления, извършени от български граждани и на нейна
територия, се казва в декларацията.

Според СГС е недопустимо само две седмици преди пледоариите по делото да се предрешава изходът му и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда.

Магистратите цитират председателя на ОЛАФ Тиери Кретен, който каза, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало решенията на съда да се уважават.

Oще по темата
От СГС припомнят, че са образувани две дела по обвинителни актове срещу Марио Николов – едното е за престъпление в съучастие с други лица, а второто – в съучастие с Людмил Стойков и други лица.

Те все още са във фаза на съдебно следствие, по време на което са разглеждани исканията за събиране на доказателства.

"В този смисъл будят недоумение изявленията на министър-председателя Бойко Борисов, че по делото "прекрасно се знае кой не си е свършил работата" и "къде е политическият чадър" и внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес", се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

анономен

преди 14 години

То хубаво,престъплението в България,ама парите са от ЕС!!!!!!

52

Киреза Стирянов

преди 14 години

Еххх,в Щатите трябва да ги съдят,там 60 - 100 годинки не им мърдат.Жалко че не са нарушили щатските закони......А съдийската пасмина............айде да си мълчим по този въпрос,а!??

51

pero

преди 14 години

А хора, той прокурора май ги защитава престъпниците ... ... нещо ми звучи оп сорта на " няма пък, искаме ние да си гледаме делото, не ни го зимайте.... че ще земете да ги осъдите и тогава хептен ще се чудим как да ги оправдаваме" Пълни нещастници, две години следствие, мама ви ***, кога ще се реформирате и ще заработите нормално...? Вероятно никога!!! Затова дано ги съдят в Германия, стискам им палци с две ръце :)тама ще ги опляскат набързо

fallback