Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет реши да не уволнява, а само да понижи в ранг още четирима от магистратите, засечени в контакти с лобиста от Плевен Красимир Георгиев, станал известен като черничкия Красьо с ланците.

Това води само до леко намаление на заплатите им за определен период, а след това те автоматично ще си върнат привилегиите на стария ранг.

Един от наказаните е и бившият окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Той получи като наказание две години понижаване в ранг.

Ангелов е говорил три пъти с Красьо, като във всички случаи прокурорът се е обаждал на лобиста. Обяснението му за контактите е, че сам звънил на Красьо, за да може лобистът да му честити назначаването за окръжен прокурор.

Сред нказаните е и докладчикът по делото за убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски – Милчо Ванев, зам.-председател на апелативния съд във Велико Търново.

Той е говорил 66 пъти с "Черничкия" лобист с ланците, като обяснението му за това е, че е търсил връзки болният му баща да бъде настанен в столично лечебно заведение.

Според ВСС е доказано само, че тези магистрати са нарушили правилото от етичния кодекс да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта и професията им пред обществото. По този начин съветът мотивира факта, че не ги уволнява, а само ги понижава в ранг.

Още по темата

Аналогично е положението с бившия шеф на Районния съд в Несебър Пламен Найденов. Той беше понижен в ранг за три години.

Найденов е говорил с Красьо 21 пъти от 9 до 18 юни 2009 г., двамата са си разменили и 9 съобщения. Съдията е разказал, че общ приятел, който живее в чужбина, го е запознал с Красимир Георгиев.

Затова двамата с лобиста си говорели за общия си познат. Въпросният приятел също е дал показания пред съвета в тази връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase