Снимка: БГНЕС
fallback

Скоростта на влаковете по линията Пловдив–Бургас ще скочи почти 2 пъти след планувания ремонт на релсовия път.

Така вместо сегашните 80 км/ч скоростта на влака ще достигне между 130 и 160 км в час и това ще съкрати пътя с повече от час, коментира генералният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев.

Железопътната линия Пловдив–Бургас е първият голям проект, който ще стартира по Оперативна програма "Транспорт", а офертите за него бяха отворени в присъствието на министъра на транспорта Александър Цветков.

Индикативният бюджет за проекта е 366,45 милиона лева, от които 64% са безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС и 36 на сто – от националния бюджет.

Срокът за изпълнение на поръчката, която включва изготвяне на работен проект и строително-монтажни работи, е около три години.

До един-два месеца ще започне и ремонтът на железопътната линия София-Пловдив, добави още министър Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Жо

преди 14 години

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЖП прелез: Включва са светлинна и звукова сигнализация. Бариерите са все още вдигнати. Нашенецът си преминава, без нито за миг да се поколебае. След секунди се спускат бариерите, но друг "майстор на волана" се оглежда набързо и тръгва да преминава, заобикаляйки ги. Плътно след него трети умник се движи на метър разстояние. Първият спира непосредствено след релсите, щото отсреща друг тарикат заобикаля. Задната кола спира върху релсите. В този момент със 160 км/ч влакът...БУМ!

39

vess

преди 14 години

И ще изгарят за 16 минути...

38

г

преди 14 години

да стоиш да стоиш - колко да стоиш? докато не ти падне саксия на главата и до там>

fallback