Снимка: Булфото

20-годишна германка описа впечатленията си от Благоевград и местните хора в репортаж, озаглавен "Културен шок в ресторант", съобщава Дойче веле.

Клаудия Лодермайер следвала един семестър в Американския университет в Благоевград.

Ето част от репортажа на Лодермайер:

За да е пълен културният шок, свързан с бягството ми от германските продукти, оставаше да направя и последната крачка: хранене в истински български ресторант. Онова, за което не се бях сетила е, че културният шок няма да се отнася толкова до самата храна, колкото до обстоятелствата, свързани с нея.  Защото храненето в традиционната механа е само малка съставна част от едно значително социално събитие – пише студентката.

Като начало нашата група от осем души на бърза ръка беше настанена на същата маса, на която вече седяха двама български мъже и едно 7-годишно дете. Поръчването на храната в български ресторант е досущ като по други места на света. Но онова, което идва после, а - между нас казано - е под въпрос дали ще дойде изобщо - представлява съвсем друга работа.

Южнославянският манталитет не гледа на времето като на особена ценност. Спокойно отпуснати, келнерите все някога сервират поръчката, но да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. Дотогава всичко би изстинало. Яденето наистина е второстепенен фактор в една механа, което всъщност е беда, защото то е наистина вкусно - пише младата германка Клаудия Лодермайер.

* Заглавието е на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase