Арбен Хавальов. Снимка: Булфото
fallback

Крупен бизнесмен, собственик на луксозния хотел "Каса Домини" в Рибарица – Арбен Хавальов, бе осъден условно на 3 години с петгодишен изпитателен срок за:

– укриване на данъчни задължения в особено големи размери – 450 097,41 лв.;

– водене на счетоводство с невярно съдържание;

– кражба на самоличност.

Хавальов бе признат за виновен от Пернишкия окръжен съд и за документна измама.

Освен условната присъда, той ще трябва да плати и 10 хил. лв. глоба.

Досъдебното производство срещу него започна през 2003 година, но година по-късно наказателното производство е спряно.

Делото му обаче влиза отново в съда през 2008 година.

През всичките тези години прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки на негово име.

Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източван ДДС, е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.

За да станат факт далаверите му, през 2000 г. Хавальов регистрирал в Пловдивския окръжен съд фирма фантом на едноличен търговец – на името на Антон Белев.

Като лични данни на Белев обаче бил посочен ЕГН на столичанина Явор Миланов, останалите (месторождение и адрес) пък били взети от паспорта на Димитър Манолов.

Впоследствие разследващите установили, че последните двама мъже били изгубили личните си документи.

Oще по темата

Тогава фирмата на Хавальов била именувана "РАС-Антон Белев" с адрес на управление – гр. Пловдив, ул. "Младежка" 6, който впоследствие също се оказал фалшив.

Името на Хавальов нашумя през лятото на 2008 година, след като от ДСБ поискаха проверка на собствеността на хотел "Каза домини" в Рибарица, за който дотогава се твърдеше, че е на лидера на ДПС Ахмед Доган.

От регистрацията в съда и фирмения регистър ДАКСИ обаче изплува друго – инвеститор на "Каза домини" (Къщата на боговете от ит. ез. – бeл. ред.) е "Роял билдинг" ООД, което е  80% собственост на "Боила Студиос".

Едноличен собственик на "Боила студиос"  е сестрата на Хавальов – Илвие Ибраимова Имамова, фризьорка в малък салон в София.

Брат й обаче твърди, че всичко около сделката е законно – средната цена на леглата, които били специално поръчани за хотела, е между 4000 и 5000 евро, а комплектът спално бельо – 800 евро.

По признания на самия Хавальов всичко е марка "Версаче".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

229

БЪЛГАРИН

преди 14 години

Е,КАК ДА НЕ ЗАПОЧНА И АЗ ДА КРАДА,ГОЛЯМА РАБОТА,ЩЕ ИМАМ УСЛОВНА ПРИСЪДА.ДОНИКЪДЕ НЯМА ДА СТИГНЕМ ТАКА,ГОСПОДА СЪДИИ КОРУМПИРАНИ

228

Иво

преди 14 години

Съдиите да бъдат осъдени за развращението,което извършват сред младите.Всяват чувството,че всичко може да се прави,без да бъдеш наказан.

227

Димитър

преди 14 години

Тоя нагъл бандит заедно с вожда си Доган и съдиите,които насаждат безнаказаност и искат да върнат държавата във гетото на мутрите, трябва да не излязат от затвора.Министър Попова-Европа не вярва на сълзи.Не може да се говори ,че миналото е отминало,а тия *** да раздават подобни присъди.Затвор за съдиите отсъдили подобни мутренски присъди.

fallback