fallback

Общ преглед

 

Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева все пак е нарушила българското и европейското законодателство.

Това показват два документа, с които разполага Dnes.bg.

От тях става ясно, че докато е била евродепутат (20 май 2007 г. до 21 юли 2009 г. – бел.ред.), е била и управител на регистрираното в Бургас дружество „Глобал консулт" ЕООД.

Според Търговския регистър едва на 9 април 2009 г. Желева е продала акциите си на Ивета Колева и Светослав Донев. Цената на сделката е общо 5000 лева, колкото е минималният капитал по това време.

На общо събрание на фирмата същия ден Желева е освободена от длъжността управител, а двамата нови съдружници преименуват компанията на „Ауто спа" ООД.

Предметът на дейност остава същият – правни и счетоводни консултации и услуги.

Според българското и европейското законодателство представител на страната в Европарламента няма право да участва в управителните или контролните органи на търговски дружества.

Двете длъжности (евродепутат и собственик на фирма – бел.ред.) са несъвместими и тя е укрила този факт в декларацията си за конфликт на интереси.

Dnes.bg припомня, че въпросите за фирмата й бяха основни по време на снощното й изслушване в Европарламента.

На настойчивите въпроси от страна на евродепутати каква е истината, Желева успя да каже, че по времето, когато е била в Европарламента, фирмата не е действала, което обаче се оказва лъжа. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

dddd

преди 11 години

he he

179

ceco

преди 14 години

Jeleva da ne ti doidat gosti samo s tiq adresi :D Deiba nekudurnite vi jurnalisti :)

178

МУСТАФА

преди 14 години

Аз съм юрист и оценката ми е, че пропуск има. Въпросът за мен се състои в това, дали Желева съзнава, че е излъгала или не. Въпросите кой е съпругат на Желева, притежава ли акции или дялове в търговски предприятия, участва ли в органи на управление на търг. дружества и др. за мен са ирелевантни обстоятелства. Потвърждавам мнението си, че сегашното управление е най-добрата алтернатива за България, към настоящия момент. Проблемът с кадрите не е само на г-н Борисов.

fallback