Нова мода обхвана родителите на новородените деца в Смолянско.

Все по-често в последно време бебетата получават имена на герои от популярните турски сериали, залели отвсякъде родния ефир, сочи справка в дневника с имената на новородените в МБАЛ-Смолян.

След излъчването на нашумелите сапунки родителите масово избират за бебетата си имена като Орхан, Инджи, Онур, Аля, Берк, Кенан, Дафне и т.н., както се наричат любимците им от телевизионните саги.

“Родените в смолянската болница през 2009 г. бебета с традиционни български имена като Иван, Мария, Георги, Никола са малцинство”, уточняват от болницата пред БТА.

Оттам посочиха, че преобладаващата част от проплакалите в болницата в Смолян бебета са наречени с екзотични и необичайни за българската традиция имена – Даная, Патрисия, Раян, Ванеса, Анджела, Карина, Саманта, Мелек, Джан, Мелиса, Шенай, Стиван, Алберто, Зюмра, Айберг и т.н. 

Считаните за най-популярни български имена Мария и Иван са рядкост в болницата и се срещат по изключение сред кръщелните свидетелства на родените през 2009 г. в смолянската болница.

От общо 834 раждания в МБАЛ само осем момичета са кръстени Мария.

Името Иван носят три от бебетата, докато например с името Денис са записани девет момчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase