Снимка: БГНЕС
fallback

Царят няма право да строи, продава, залага, сече, а само да разполага с върнатите му земи и гори.

Това прие мнозинството в Народното събрание, гласувайки решение за налагане на мораториум върху имотите на наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ.

В защита на Симеон Сакскобургготски се хвърлиха бившите коалиционни партньори от БСП и ДПС. Михаил Миков нарече решението на десницата евтино.

"Нищо не правите, създавате проблем на държавата и го хвърляте в правния мир", обърна се към депутатите социалистът.

От ДПС също се включиха в защитата. Четин Казак смята, че за това решение ще бъде сезиран Конституционният съд или някой от наследниците на Борис и Фердинанд ще го атакува в Страсбург.

Александър Радославов от БСП пък смята, че темата изобщо не е важна за хората.

"Чист популизъм. Най-малко това ги интересува българите, които мислят как да изкарат зимата. Това не е наша работа, а на съда – има си заведено дело, съдът ще реши. Затова ще ви пада рейтингът, защото се занимавате с неща, които не са ви работа", разпалено обясни Радославов.

Още по-интересно заключение направи Михаил Миков. Въпреки че БСП беше част от тройната коалиция, Миков упрекна "Синята коалиция" за действията на Симеон Сакскобургготски.

"Вие, десницата, докарахте този политик в България", обяви Миков от трибуната.
 
По време на дебатите Яне Янев, който е вносител на проекта за решение, съобщи, че има документи, които категорично доказват конфликт на интереси на бившия министър-председател.

През 2002 година Симеон Сакскобургготски сам е внесъл на правителствено заседание  предложение имотите, получени по-късно от него, да бъдат превърнати от публична държавна в частна държавна собственост.  

Въпросът бил поставен на заседание на комисията, която се занимаваше с казуса в 40-ото народно събрание, но до решение не се стигнало.

"Искаме незабавно да се вземе това решение, за да се прекрати поголовната сеч в горите, които са държавна собственост, и да се прекрати възможността Симеон Сакскобургготски да залага и продава горите, които не са негови", аргументира предложението си за мораториум Янев.

Неправомерното връщане на имотите на Симеон Сакскобургготски е лош знак за българското общество, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Когато виден политик злоупотребява и парламентът не вземе решение – губи страната, твърди депутатът. Тогава хората щели да си кажат "защо ние да спазваме законите".

За пореден път народният представител призова Сакскобургготски сам да намери сили и да върне тези имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

SIN4ETO NA TCARIA

преди 14 години

Кирил на България отрича обвиненията за пране на пари от Агенция ЕФЕ - 03.12.2009 София, 3 декември (EFE) .- Принцът на Преслав, Кирил България, отрече обвиненията в пресата, че той, синът на цар Симеон Сакскобургготски и съпругата му все още, Росарио Надал, са въвлечени в една спекулативна сделка по закупуване на земя в стопанството на Балеарските острови. "Този имот е купен с пари, спечелени по време той е работил като консултант инвестиции в GLG партньори, доход от тези, които са върнати на правителството на Обединеното кралство ", каза той в Efe княз Преславски София електронна поща." Аз отчети и фактури и аз мога да докажа ", каза Кирил на България. "е стойността на придобиване на 2,9 млн. евро беше затворен пред нотариус на 31 август 2005 г., според испански преса. Тогавашният заместник-председател на съвет на де Майорка, Мигел Надал, братовчед на жена му, нотариус е действал като представител юридически. Надал днес подаде оставка като съветник по туризъм в Балеарските острови, след преброяването в няколко случаи на обвинения в корупция да се избегне ощетяването планиране, заявиimprimir traducción

137

ДЯДО

преди 14 години

НАБОРЕ,НАБОРЕ КАТО ТЕ ГЛЕДАМ НА НАС МАЙ ВЕЧЕ МНОГО ПО МАЛКО ЗЕМЯ НИ ТРЯБВА.

136

ДЯДО

преди 14 години

БРАВО НАЙ СЕТНЕ СТАНА ТОВА КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАПРАВИ МНОГО ОТДАВНА.СТИГА БЕЗНАКАЗАНО ДА СЕ ВЗИМА ОТ БЪЛГАРИЯ.ДОШЪЛ НЯКОЙ ОТ НЯКЪДЕ И ПОЧВА ТОВА Е МОЕ ОНОВА Е МОЕ ДА АМА НЕ И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ТОВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ.

fallback