Снимка: Булфото

Re:TV е закрита. Телевизията спря излъчването си в 22 часа този петък.

Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.

Това обявиха учредителите на Фондция "Граждански медии" (едноличен собственик на Re:TV) Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме - коментират създателите й.

Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV – заявиха още собствениците на медията.

Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране - коментират учредителите на Фондация "Граждански медии".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase