Снимка: Булфото
fallback

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

274

Анонимен

преди 13 години

Като цяло статията е добре написана, само с три правописни грешки.

273

наблюдател

преди 14 години

Истинска трагедия! 99.9% от пишещите тук допускат сериозни грам.грешки.А "учител"/253/ трябва веднага да си потърси работа извън образователната система. 1. В средата на текста си служи с главни букви, но започва с малка. 2.Пише" мЕсто, вместо мЯсто. 3. Не признава пълния член :"Училището...не е основниЯ /вм.-ЯТ/ източник." и "УчителскиЯ труд е много тежък/вм.учителскиЯТ/. Виждаме, че му е тежко!

272

-.-

преди 14 години

До този отдолу:Жалко за нас мой човек,че НАШИЯ живот отиде,не ги мисли бъдещите поколения,те ше се оправят някак си,ако изобщо ги има тука.

fallback