Снимка: Булфото

"Няма никаква дискриминация към жените в армията", категоричен е началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Пред журналисти той изтъкна изпълнителността на жените и техните професионални качества, но като проблем посочи излизането на жена военнослужещ по майчинство.

"Какво правим тогава? Законът не разрешава на командирите да назначават на мястото й друг военен, а когато броят на такива жени нарасне, командирите изпитват затруднения", каза той.

По думите на Симеонов в Сухопътните войски в момента 189 жени са в такъв отпуск.

"Никой от висшето военно ръководство не е против жените в армията, напротив, правим всичко възможно те да се адаптират по най-добрия и бърз начин", каза генералът.

Симеон Симеонов отбеляза, че към момента за жените има ограничения само за две армейски професии – службата на подводници и в гвардейската част.

Още по темата
"Тези ограничения са съобразени с физиологичните особености на жените, за да няма увреждане на детеродните им функции", посочи той.

"Ние трябва да осигурим нормален войскови живот както на мъжете, така и на жените", допълни генерал Симеонов.

Преди повече от седмица началникът на отдел Сухопътни войски ген. Иван Добрев призова за намаляване на броя на жените в армията.

"Не става дума за дискриминация и за това, че жените не могат да вършат работа в армията, но трябва да са на подходящи длъжности. Жена в танк. Жените имат своите специфични нужди, има неща, които трябва да получават ежедневно, не можем да ги вкараме две седмици в танк, а мъжете могат да изкарат без сапун този период", аргументира се тогава генералът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase