Добър 3,84. Това е оценката, която дава българският избирател на кабинета “Борисов” след първите 100 дни от управлението му, сочи проучване на MBMD.

Самият премиер и неформален лидер на ГЕРБ регистрира най-високо доверие сред политиците, след като среща 63,6% доверие сред хората.

Сред министрите пък на най-висок рейтинг се радва Цветан Цветанов с 51,6%, следван от Йорданка Фандъкова с 48,4 и Божидар Димитров с 45,8.

Въпреки широката обществена подкрепа рейтингът на Бойко Борисов далеч не е рекорден за най-новата ни история, отчетоха социолозите.

През февруари 1997 г. тогавашният току-що встъпил в длъжност президент Петър Стоянов закова 88% подкрепа, припомни социоложката Мира Радева.

Данните от проведено проучване сочат още, че ако изборите за парламент бяха днес, то ГЕРБ би имал абсолютно мнозинство в Народното събрание – 147 депутати.

БСП и ДПС пък биха загубили общо около 20 от досегашните си места.

“Хората дават сериозен аванс на правителството да се справи с кризата и това е една от основните причини за високата обществена подкрепа”, подчерта още Радева.

Тя определи доверието към бившия премиер Сергей Станишев като “безвъзвратно загубено” и показа резултатите от проучване, според което Татяна Дончева е най-желаната личност за лидер на социалистите.

По отношение на предстоящите местни избори за кмет на София социолозите бяха категорични в убедителната преднина на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

“Кампанията обаче е изключително вяла и немотивираща и при ниска активност е възможно и да се стигне до втори тур, прогнозира на финала Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase