Снимка: БГНЕС
fallback

 

Протест срещу следенето на данните в интернет ще се проведе тази сутрин от 10,30 часа в градинката между Парламента и Софийския университет.

Мотото на шествието ще бъде “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”, съобщават от организаторите “Електронна Граница”.

Международния ден за протест "Свобода, а не страх 2009" се провежда срещу задържане на данни от телекомуникационни действия и други начини за наблюдение.

Сред причините за протеста са, че данни за всеки e-mail, който изпратите се съхранява в доставчика ви на Интернет за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на Интернет, дали ползвате skype, icq, или други средства за комуникация.

Други данни могат да бъдат използвани за анализ и да бъде проследено вашето поведение и поведението на хората с които си комуникирате, твърдят организаторите.

Според тях от няколко дни МВР отново иска директен достъп и до данните за телефонните разговори, които мобилните оператори са длъжни да съхраняват за 1 година назад.

По този начин службите си осигуряват т.нар “пасивен достъп”, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

"Анонимен"

преди 14 години

Аз си искам свободата, не ме интересуват проблемите на МВР, г-н Бойко Борисов и Компания.... което точно това им е целта, да контролират абсолютно всичко на 100% под предтекст, че така щели да се справят с престъпноста. Да ама не, в държави които са на стотици години пред България, никога не е ограничавана свободата на хората, а престъпност си има, така че господа от ГЕРБ, ще ме поизвините, но аз си искам свободата. В Конституцията на Република България пише: "Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име". (чл.32)И още: "Свободата и тайната на коренспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени". (чл.34)Господа управляващи, не вие сте държавата, и не вие ще бъдете държавата. Държавата сме ние, хората в нея, ние ви избираме за да сте на власт, на една стълба както можеш да се качиш, така може и да паднеш от нея. Така че не си мислете че сте богове

86

ЕВРОПА

преди 14 години

АКО НЯМА КАКВО ДА КРИЕШ, НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ТРЕВОЖИШ!

85

Анонимен

преди 14 години

УЖАС

fallback