Евтим Костадинов, председател Комисията по досиетата съобщи преди дни, че в началото на август ще бъдат оповестени сътрудници на бившата Държавна сигурност в електронните медии.

Очаква се това да стане днес.

„Около 2210 журналисти, работещи в около 200 частните радиа и телевизии, са проверени”, каза тогава Костадинов.

„Но това са имената на работещи в електронните медии от 2006 г., там се запазват 5-те процента, работили в службите.

В случая обаче се проявява слабостта на Закона, защото това трябваше да бъде прегледано от 1989 г.”, уточни тогава Костадинов.

Една значителна част от агентите на комунистическите тайни служби в четвъртата власт обаче ще останат скрити, защото законовото ограничение, наложено от предишния парламент, не позволява обявяването на сътрудници, работили за медиите преди 2006 г.

Това на практика означава, че онези агенти, които в периода 1990–2005 г. са работили като журналисти, няма да бъдат обявени.

„Това е добър пример за възможност за разширяване на полето на действие на закона, защото при сегашното положение не може да се говори за пълно отваряне на досиетата”, отчете председателят на Комисията. Това мнение защити и бившият председател на комисията методи Андреев.

Законът предвижда проверките за заемащите публични длъжности като членовете на Министерския съвет, Народното събрание, съдебната власт да започват от 1990 г., докато за извършващите публични дейности - от 2006 г.

Заради това разграничение не могат да бъдат проверени например ръководители на фалирали банки, социолози и бивши журналисти, които вече не извършват дейност, попадаща в обхвата на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase