Снимка: БГНЕС
fallback

"Главоломно нарастващият брой цезарови сечения в българските АГ болници става повод за дискусии и тревога сред професионалните среди и майките. Секциото е коремна операция и като такава, тя носи редица рискове и усложнения за майката и бебето."

Това споделиха видни български АГ специалисти на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено”.

По неофициални данни, ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% у нас през 2008 г.

„Този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни. И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано”, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията.

„Една от целите на нашето сдружение е да променим нагласите в обществото по отношение на естествения процес на раждане и да популяризираме активното раждане. Считаме, че всяка жена има право на избор кой е най-добрият начин да роди своето бебе и ние предоставяме информация за ползите от естественото раждане”, каза лидерът на сдружението Олга Дукат.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение.

„В зависимост от сериозността на индикациите за първо цезарово сечение и ако те не са налице при следваща бременност, е напълно възможно и дори желателно раждането да се извърши по нормален път”, потвърдиха АГ специалисти.

Докторите и майките се обединиха около твърдението, че е нужно да се подобри комуникацията между лекари и пациенти, като по-добрата информираност на жените ще им помогне да избегнат страха от раждането и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

anonimen

преди 14 години

zdraveite az imam dve rajdaniq i dvete sa mi sas sekcio.nemislq 4e e redno da se pravi sekcio no na6te doktori v dimitrovgrad taka pravqt po predlog 4e ne stavalo po normalen na4in vsi4koto e zaradi pari osven 4e 6te vzemat ot zdravnata kasa pove4e pari za6toto si rodil sas sekcio a otgore i natova zada rodi6 na6te lekari ti iskat 250 lv.taka praktikuvat tuk v dimitrovgrad i po4ti navsqkade e taka.

139

евЗЕНи

преди 15 години

Следвайте яката САЩ и скоро и БГ ще е пълна с *** кретенчета като тук. Като се почне от цезаровото (което тук все пак им дава още 1 месец майчинство, та вместо 2, вземат цели 3!!!) и се мине през некърменето, формулите, ранното захранване и лошото хранене после. Давайте смело! Следваща цел - по 3 деца на семейство минимум. Ех, че шамар...

138

Диди

преди 15 години

аз съм на мнението че всеки избира сам за себе си аз съм избрала операция,не защото се страхувам от болката, просто при мойто раждане за малко да умрем и аз и майка ми ,спасили са ни - благодаря им за което,но последствията са че майка ми е била с разкъсана матка едвам са я събрали

fallback