Снимка: Булфото
fallback

Форумите в интернет луднаха по миналогодишна петиция, качена в мрежата, която призовава българите да защитят езика си.

До момента близо 130 хиляди души са положили подписа си в защита на българския език, след като миналата година политици и общественици съобщиха за идеята на шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан да отпаднат стандартите за изучаването му.

Петицията беше инициирана през лятото на 2008 г. заради предложението за отпадане на държавното общообразователно изискване за усвояването на книжовния български език – чл.16, т. 4 от Закона за народната просвета.

Тогава огромна част от сънародниците ни разтълкуваха случилото се като отпадане на изискването да се изучава книжовният език, но всъщност няма такова нещо, защото учебните програми по български език и литература за всеки клас и етап съдържат подробно и конкретно разработени стандарти.

Ето какво пише в закона:

Г л а в а   в т о р а

ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:

1. предучилищното възпитание и подготовка;

2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;

3. учебно съдържание;

4. усвояването на книжовния български език;

5. системата за оценяване…

В Закона за народната просвета има още една клауза, която защитава изучаването на книжовния български език:

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) В детските градини, училищата и обслужващите звена официалният език е българският. Училищното обучение осигурява условия за усвояването на книжовния български език.

Още едно доказателство, че българският език няма да бъде заличен, са думите на образователния министър Даниел Вълчев, казани през август 2008 г.:

 "Няма да отпадне държавното образователно изискване за задължително изучаване на български език в училище", каза той.

Тогава Вълчев заяви, че е готов да инициира и участва в подготовката на закон за българския език.

"Важно е, да се знае, да се говори правилен български език", подчерта Вълчев.

В заключение:

Гореизброените факти са достатъчно доказателство за това, че стандартите за изучаване на книжовен български език няма да отпаднат.

Въпросът е бил на дневен ред през лятото на 2008 година и също тогава е бил решен.

Петицията, която в момента истерично обикаля форумите в интернет, всъщност не е актуална, нито необходима. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Много Печен

преди 14 години

Споко, хора! Това, че кампанията ви е свършила миналата година с успех - шапка ви свалям! Но кампанията за защита на българския език и кълтура е със срок постоянен, не е еднократен акт. Вярно, покрай петицията има и опити за компрометиране, има и не много приемливи изявления. Това е нормално - всяко светло дело привлича прилепите на мрака и зловонието. НО когато човек подписва - той вижда ВАШИЯ текст, така че в крайна сметка подкрепя ВАШАТА, сега вече ОБЩА за всички ни кауза.А ако плювните идат от хора с власт - още по-добре, значи ги "боли", значи има реакция, значи делото работи.Бъдете здрави и късмет!

64

Много Печен

преди 14 години

В ето този линк: http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid= 4&action=show&lid=2071Си пише, че законопроектът, в който се изисква отпадането на чл. 16 ал.4 е ПРИЕТ. Друг е въпросът, дали информацията в сайта на ПАРЛАМЕНТА отразява реалното състояние на ЗАКОНА. Хората не са задължително юристи и много от тях не следят в детайли законите. НО! Фактът, че такова нещо е било прието, макар и после да е отпаднало е тревожен. И Петицията изразява ТРЕВОГАТА на обществото от недостатъчното внимание, с което се гледат законите, както и от тенденцията за пренебрегване на български традиции и културни достижения от политическата каста. Като ОСТЕН за сръчкване и напомняне на политиците в коя страна са и на кого СЛУЖАТ, тази петиция има срок ПОСТОЯНЕН, винаги ще бъде АКТУАЛНА и има НЕОБХОИДИМОСТ от нея.

63

teo

преди 14 години

ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕОТИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ В ПОРТАЛ BG - MAMMA, РОДИТЕЛИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ В САЙТА НА СПОД "БЪЛГАРСКИ БЕБЕ ЦЕНТЪР И ЧЛЕНОВЕ НА СДРУЖЕНИЕТОПо възможно най-некоректен начин се използва Петицията ни, пусната на 29.03.2008, в защита на т.4, чл. 16 от Закона за народната просвета. В началото на 2008 г. от МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ беше внесен Проектозакон за промени към Закона за народната просвета, в който беше предложено заличаването на т.4., чл. 16 от Закона. Нашата Петиция и цялата инициатива в защита на точката, и в подкрепа също така на Академичната общност, които първи реагираха, се състоя през март, април и май 2008 година. Т. 4, чл. 16 от ЗНП остана записана в Закона, който беше приет на 16 май 2008 г. и обнародван в Държавен вестник. С това кампанията и инициатива в защита на българският книжовен език приключи! Случващото се сега и използването на Петицията ни за разпространяването на напълно невярна и нямаща нищо общо с истината информация, дискредитира всички ни, които миналата година участвахме в кампанията в защита на българския език. Много от нас в момента седят зад изключително важни каузи и инициативи, заради които участвахме и бяхме сред организаторите на гражданските протести от януари месец. Във всичките си инициативи и каузи винаги сме били изключително коректни, подробно сме се запознавали с всички детайли и цялата информация по проблемите, за чието разрешаване сме се борили и никога не сме си позволявали некоректни и манипулативни методи в инициативите си и разпространяваната от нас информация. Категорично се разграничаваме от разпространяваната сега информация и заявяваме, че Петицията В ЗАЩИТА НА Т. 4, ЧЛ. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА: да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания, чийто автори сме ние, няма никаква връзка и нищо общо с останалата информация, която се разпространява заедно с линк към петицията ни!

fallback