Протестът

Гръмко обявеният протест на недоволни поморийци пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ днес протича повече от вяло.

Не повече от 50 души се събраха пред ведомството,за да изразят несъгласие с плановете петролопроводът Бургас – Александруполис да минава през техния град.

"Не искаме тръбопроводи" и "Искаме чисто море" бяха основните скандирания на групичката демонстранти.

Засега идеята на протестиращите да изкарат министър Асен Гагаузов за разговор отвън не се увенчава с успех. 

Dnes.bg припомня, че на извънредна общинска сесия преди няколко дни съветниците в Поморие решиха да организират референдум на 16 май. 

Тогава жителите на града ще трябва да отговорят на въпроса “Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Поморие?" 

Интересното обаче е, че петролопроводът всъщност няма да минава през града, но това не спира жителите на града от протести. 

„Тръбопровод няма да минава през град Поморие или около него. Плановете за изграждането на трасето на тръбопровода Бургас–Александруполис не са свързани с това“, коментира във вторник пред Dnes.bg Пламен Русев, изпълнителен директор на Транс-Болкан Пайплайн – клон България.

Той изрази мнение, че протестът в София е чисто политическо мероприятие и допълни:

„Бургас–Александруполис е икономически проект, който носи икономически дивиденти на България като цяло и в частност на общините, през които ще преминава. 

Виждайки, че в поредицата подобни мероприятия участват все едни и същи лица, които нито са еколози, нито икономисти, нито имат сериозно понятие от тръбопроводи, оставам с убеждението, че разбираемите опасения на гражданите на Бургаска област просто се експлоатират по много непочтен начин“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase