Шеншибар Али продължва да води часовете на децата с напълно прикрита коса. Снимка: БНТ
fallback

"Това, което чета по интернета, значи, пишат много лъжи. Не съм дала никакъв обет, просто приех такъв начин на обличане - ето, виждате - не съм с фередже", обяви Шеншибар Али, учителката от Ковачево, преподавала в часовете си забрадена и увита в черна роба.

"Сещам се, че преди време другарката Людмила Живкова също е носила тюрбан, нали?", попита тя.

Учителката призна, че носи характерна за мюсюлманите кърпа за глава и под нея традиционна шапчица - шалмие, но не приема обвинението, че се облича с дълга черна роба (традиционна за уахабитите).

"Аз не съм казала, че това е религиозно обличане. Виждате ме много добре и повече не желая да говоря", каза още учителката пред БНТ.

И днес Шеншибар Али обаче продължва да води часовете с напълно прикрита коса.

Казва, че се притеснява от нещата, които чете за себе си и твърди, че не отговарят на истината. Забрадката обяснява като свое лично решение, а не като символ на даден религиозен обет.

В училището вече е сформирана педагогическа комисия, за да се реши случая с преподавателката по френски и турски език.

Скандалът с Шеншибар Али избухна преди три дни, след като независимият общински съветник в града Лъчезар Кръстев обяви пред Dnes.bg, че е ходил до училището и с мобилния си телефон заснел учителката.

„Това е скандално и недопустимо спрямо българското законодателство“, коментира той.

По думите му афиширането с мюсюлмански дрехи и то на работното й място е грубо нарушение на Закона за образованието, защото в него има категорична забрана учителите да бъдат облечени по начин, който демонстрира верската им принадлежност.

Кръстев бе категоричен пред Dnes.bg, че учителката от Ковачево е поредният пример за процеса на ислямизация, който тече в българските училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

245

преди 15 години

q manipulira da hodi taka

244

Луд Гидия

преди 15 години

Ламбо, не си прав. Поразходи се из града и ще видиш българките по кафенетата по цял ден. Поразходи се по Европата и ще видиш пак къде са българките. Ами тези дето ходят в Европата по програмата "О,пер"? Това са си домашни или втори съпруги, които раждат деца на бездетните европейци срещу пари. Който иска да ражда - намира начин, който не иска - намира си причини. Моите почитания.

243

преди 15 години

Живков направи циганините у тази страна,нали и той си беше такъв!

fallback