"В община Гърмен не само, че няма ислямски фундаментализъм, а има модел за етническа толерантност не само в България, но и в света".

Това каза на пресконференция кметът на общината Ахмед Башев.

Той коментира, че десетилетия наред са се мъчили да създават толерантност в община Гърмен, а безотговорни политици като Яне Янев я съсипват с цел постигане на користни политически интереси.

"Моите врагове не са на политическа основа, а чисто личностни и се ръководят от егоизма”, коментира кметът на Гърмен.

Той посочи, че населението на общината е от 16 хиляди души.

60% са мюсюлманите, 30% са християните и по пет процента са групите на турците и ромите.

"Всички те от години живеят мирно и съвместно", каза той.

Според него случаят "Гърмен" е започнал с предстоящото уволняване на учител от село Рибново "уличен, че се нахвърля да задоволява сексуалните си потребности с прислужничка в училището".

„За съжаление вече шест месеца този учител не може да бъде уволнен, защото е в болнични“, заяви Башев.

По думите му, така се стига до сценария за етнически проблеми, за ислямски фундаментализъм и радикален ислям в село Рибново.

И тъй като населението в селото е сто процента мюсюлманско, се намесва учителят по религия, върху него и директора на училището се хвърлят обвинения, че проповядват ислямски фундаментализъм и радикален ислям, за да може да се разчистят сметки и да се избегне уволнение, заяви Башев.

Що се отнася до шалварите и кърпите в селото, тях ги е имало откак съществува селото и със сигурност ще продължава да ги има. Ако преди години имаше сто процента шалвари и кърпи, сега са 50 на 50%“, отбеляза кметът.

На въпрос дали заедно с учителя по религия в СОУ "Йордан Йовков" в с.Рибново Мурад Бошнак са давали обяснения в ДАНС  за заплахи за убийство, Башев отговори:

"Подписал съм предупредителен протокол, но не защото съм заплашвал Яне Янев с убийство, а че няма да разпространявам насаждане на омраза между различните религии и етническите групи на територията на общината", каза той.

Само преди седмица Ахмед Башев бе на разпит и даде показания пред агентите в централата на ДАНС заради сигнал за разпространение на радикален ислямизъм.

"Това са инсинуации и лъжи. Тези, които го казват, не знаят какво значи радикален ислям, няма камикадзета, няма убийци, няма хора, които искат да правят държавни преврати. Всички спазват законите на Република България, каза преди седмица в интервю за Dnes.bg Башев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase