Колаж: Dnes.bg
fallback

Всяко дете ще се счита за жертва на домашно насилие, дори и само ако претърпи емоционален и психически стрес от извършено в негово присъствие насилие върху друг член на семейството.

Полицията пък принудително ще извежда насилника от жилището, ако той не го направи доброволно в изпълнение на наложена от съда мярка.

Това предвиждат промени в Закона за защита срещу домашното насилие.

С проекта се допълва дефиницията на понятието "насилие", като се добавят емоционалното и икономическото насилие.

Промените в нормативния акт имат за цел да гарантират по-висока степен на защита на децата, да се подобри превенцията и да се осигури финансовото прилагане на закона.

Новите текстове разширяват кръга на лицата, срещу които може да се търси защита от пострадалите.

Всяка година в Закона за държавния бюджет ще се планират и средства за финансиране на програми за превенция и защита от домашно насилие.

Тези средства ще се използват за предоставяне на помощ на пострадали от домашно насилие, за обучение на лица, които провеждат защита срещу домашното насилие, и за превъзпитание на насилниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

КУРХ

преди 15 години

Ние с жена му се бием всеки път, когато се съвокуплеваме. Пнекога се бодем с вилици и се налагме с бухалки, а онаа ми пра'и толчоци в яблоките. Ухааа това не е домашно насилие, това е яко.

130

Оху-боху

преди 15 години

Ами да не се чудим тогава защо все повече млади предпочитат да живеят заедно без брак. Тези промени доближават брака до търговско мероприятие.

129

hotgossip.blog.bg

преди 15 години

А ако жената бие мъжа? Тук става въпрос за обратна дискриминация!

fallback