Снимка: БГНЕС
fallback

Съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Това стана ясно, след като промените в Закона за електронните съобщения бяха приети окончателно.

При гласуването отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Промените предвиждат 12 месеца да се съхраняват данните от електронните съобщителни мрежи, а срокът няма да може да бъде удължаван.

“Не мога да кажа, че е ликвидирана възможността да се подслушва, но тя е ограничена”, заяви с известно задоволство Елиана Масева от ДСБ.

В края на януари председателят на СДС Мартин Димитров обяви, че има стремеж България да стане полицейска държава.

Според сините БСП се сетила отново за интернет подслушването, когато мрежата е станала среда за протести.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

- да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
- да  събира лична информация за тях;
- да проследява начините им на комуникация;
- да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици - бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

хахахх

преди 14 години

В САЩ е така, във Великобритания, в Германия, Франция... навсякъде..Забележка в Русия Путин даже не го допусна за прочит този проектозакон.С риск да ми препишат че съм комунист.

50

...

преди 15 години

хахаха ... вижте в книжката какво пише :"В началото беше Законът за оръжията. С тях се извършваха такъв брой престъпления, че според разсъжденията на Суинг намаляването на оръжията трябваше да ограничи и престъпността.Ваймс се питаше дали онзи е седнал в леглото си посред нощ и сам се е прегърнал от радост, че е измислил това. Конфискувай всички оръжия и престъпността ще намалее. Имаше логика. И би свършило работа, стига да имаше достатъчно ченгета... да речем по три на всеки гражданин.Колкото и да е изумително, бяха предадени камари от оръжия. Само че имаше и един препъни камък, някак изплъзнал се от вниманието на Суинг - престъпниците не се подчиняват на закона. Това горе-долу е длъжностната характеристика на занятието им. Изобщо не смятаха да правят улиците по-безопсни за други, освен за самите себе си. И дори не можеха да повярват в случващото се. Все едно всеки ден беше за тях Прасоколеда.Някои граждани стигнаха до заключението, с доста сериозни основания, че нещо трябва да е потръгнало накриво, щом единствено лошите типове носят оръжие. Затова ги арестуваха безогледно. Типичното ченге, след като е сритвано прекалено често в най-болезнените части на тялото си и има причини да смята, че на шефовете му не им пука от това, проявява разбираема склонност да арестува тъкмо онези, които не се мъчат тутакси да го намушкат, особено ако се държат малко нахално и носят по-скъпи дрехи, отколкото тпй може да си позволи. Броят на арестите скочи рязко и Суинг остана много доволен.Не че в града цареше беззаконие. Имаше со достатъчно закони. Обаче не се предлагаха кой знае какви възможности те да не бъдат нарушавани. Суинг мак не бе схванал идеята, че от системата се очаква да взима престъпниците и по някакъв груб и бърз начин да ги принуди да станат почтени хора. Вместо това почтените хора превръщаше в престъпници, а стражата, общо взето - в поредната банда....Суинг вероятно щеше да свърши проснат по лице в някоя глуха уличка, ако не беше фактът, че Уайндър намери полезен инструмент в негово лице. Никой не умееше да надушва заговори като Суинг. Така накрая се оказа шеф на Неспоменаваните ...Ваймс все се чудеше как капитанът успява да обуздае подчинените си, но може би тези бандюги долавяха с някакъв животински усет ума, който е стигнал до бандитизма по обиколния път и затова е способен да изобретява в името на разума такива зверства, за които неразумните могат само да си мечтаят."

49

преди 15 години

аз не се притеснявам,щото нито бизнесът нито семейството ми зависят по някакъв начин от интернет.но вярвам че има хора които са зависими и не е справедливо да се вмъкват в личното им пространство.поне не по този начин.то другите неща все едно са в ред,че това остана само да оправят.главният проблем в Бг е,че всеки мисли само и единствено за себе си.

fallback