Снимка: БГНЕС
fallback

Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни стартират от Фондация „Четири лапи”. Целта й е приемане на промени в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни.

В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове ще бъдат разпространени пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", твърди Дади Ейнарссон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България.

„Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си.

Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните.

Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец", каза той.

България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. Приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи.

"По наши наблюдения Законът за защита на животните не работи", продължава Дади Ейнарссон.

"Ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни, като много често компетентните органи отказват съдействие, дори и в случаи на употреба на огнестрелно оръжие.

Наскоро благодарение на предаване по телевизията нашумя случаят с Евгени Андреев, който храни змиите си с живи котета и кучета. Въпреки жалбата ни до НВМС и предоставените видеоклипове с мъчения над животни, които Андреев разпространява в интернет, санкции не последваха.

Не липсват и случаи, в които служители на централната или местна власт грубо нарушават Закона за защита та животните, без да има последици", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

и аз искам

преди 13 години

14-ти, *** ***, а защо смърдливата ти кола омазва тротоара и платното с черни петна, трови дробовете ми с изпаренията си, трещи под прозореца ми, ползваш без наем част от моята улица за паркинг, замърсяваш с най-различни отпадъци, когато се пльоснеш с тлъстия си търбух да я ремонтираш и се валяш като *** около нея, оплескваш всичко к помия, когато я мииеш на улицата, пикаеш до нея, защото те мързи да отидеш в апартамента си, Е, КАК ДА НЕ МИ СЕ ИСКА ДА ТЕ ПРЕТРЕПАМ, А?

45

природа

преди 13 години

За Евгени Андреев не берете грижа - скоро неговата змия ще го ухапе така, че безнаказаният *** за един последен миг ще си спомни всички кученца и котета, с които я е хранил. Точно любимата му змия. Защото е змия. А той е изроден психопат, който трябва да бъде наказан... Колко деца изчезват? ... Убийците на животни убиват и хора. Свикнали са да отнемат живот.

44

Pen4o

преди 14 години

Време беше...Сега иде ред на инкриминирането на изтребването на домашните ***. Предлагам доживотна присъда за убийство на прасе с цел преобразуването му в домашна наденица. И да не забравя - инкриминиране отстрела на ястребици и фазани, а за улова на риба и убииството на шарани чрез замразяване в хладилна канера да се режат ръцете на извършителите. Иде видов ден и *** може някой ден да заприлича на нормална държава...е няма да е скоро. Ех как щях да забравя - предлагам да се награждава

fallback