Снимка: БГНЕС
fallback

Правителството възложи на министъра на външните работи да отправи искане към правителството на Руската федерация за връщане на оригинални документи на български държавни институции, съхранявани в архиви на Руската федерация.

Решението засяга важни документи от периода 1934–1944 г. относно подготовката и влизането на България в Тристранния пакт до събитията през септември 1944 г.

Документацията е предавана или иззета след влизането на съветските войски в България по различно време, от различни български институции, на различни представители на съветската власт или на Съюзната контролна комисия, във връзка с подготовката на Нюрнбергския процес.

Искането е съобразено с разпоредбите на Федералния закон за културните ценности, преместени в СССР в резултат на Втората световна война и намиращи се на територията на Руската федерация, приет през 1995 г.

При съгласие от руското правителство за връщане на архивните документи Държавна агенция "Архиви" ще установи контакт със съответните руски архивни институции и ще окаже необходимото съдействие за връщане на документите. След това документацията ще й бъде предадена за постоянно съхранение.

Въпросът за връщането на оригинални документи на български държавни институции, изнесени от България след 1944 г. и съхранявани в руски архивни центрове, беше поставен от президента Георги Първанов при посещението у нас на президента Владимир Путин през януари 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

kalin

преди 15 години

Когато изградите социализма да ми се обадите.*** няма ви чакам още 60 години.Капиталисти такива:)От хора имащи бойлера за упадъчен уред...имащи устойчивото развитие за упадъчно...околната среда за депо!Комунисти що заличихте разликите между града и селото...що обезлюдихте селата..и натирахте хората по комуналките?загрозявате всичко до,което се докоснете...и още ред все доказни от света неща.Бг е еврoпейска страна ясно?Дайте и шанс да бъде такава ..маргинали такива!

36

kalin

преди 15 години

Лафовете държавен бензин ..Строеж на вилички с държавни средства и материали ..сметки в шфейцарски банки ...ДС бизнесмени..куфарчета с пари ...канали за дрога и синтетика ..са си от комунярското време...айде.Прави сте ...едни се скапваха от работа ...хората имам предвид.До,като маймуните им харчеха парите ...и все още продължавате.Нагли същества сте това комунистите!Врочем де ви Съветският съюз ...поумрял е нещо.

35

kalin

преди 15 години

На ваща история комунисти...и липса фактите и хронологията!Свотки не чета ...комунистически хомосексуалист такъв!Не заблюждавайте хората...Историята ще ви съди и тук.Обществото ще ви осъди..съвсем резннно иначе може да си дрънкате.

fallback