Снимка: Булфото
fallback

Детската заболеваемост у нас нараства, след години оставаме без педиатри, констатират от Българската педиатрична асоциация (БПА). Те информираха за състоянието и перспективите на детското здравеопазване в страната.

Защо сме на този хал и какво да се промени – за това говориха доц. д-р Евгений Генев и д-р Димитър Калайков, председателят и секретарят на Асоциацията, както и Владимир Пилософ, председател на Българското кардиологично дружество.

От анализа им става ясно, че след 1989 г. редица фактори са влошили детското здравеопазване.

Според демографските показатели имаме двойно спадане на раждаемостта, недоносените деца от 6% са скочили на 10%, а по детска смъртност от 9,2% сме на предпоследно място в ЕС преди Румъния.

Болезнен е проблемът със статистиката и ако я има, тя е неточна, заявиха от Асоциацията. Те информираха, че има увеличение на хроничните заболявания на децата, спадане качеството на медицинската помощ и компетентността на педиатрите.

“В бъдеще ще останем без педиатри, защото повечето от тях работят като общопрактикуващи лекари и никой не знае колко от тях имат специалност по детски болести“, заяви доц. д-р Евгений Генев.

Недоумяващо е според него, че в здравната стратегия, която парламентът прие в края на 2008 г., данните са взети за периода до 2004 г.

Има и нови предизвикателства, които не се отчитат в България сред децата – алкохолизмът, наркоманиите, ранните бременности, затлъстяването, некачественото хранене.

Сред най-обезпокояващите показатели е двукратното увеличение на диабетно болните деца.

От БПА предлагат да се приеме медицински стандарт по педиатрия.

Майчинското и детското здравеопазване, настояват те, да имат приоритет, педиатрите да си останат педиатри и да водят бази данни на децата, а педиатричните дейности да се субсидират целево от държавата.

Част от предложенията им касаят и подобряването на квалификацията на педиатрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

polyn

преди 15 години

страшно е това,което се случва с деца, родени в т.н.семейства , които трябва да бъдат социално подпомагани - ромските. Там се правят деца и се ражда без мисъл, никаква отговорност към отглеждането на децата, кърмачета се хранят с боза, мизерия,болести и това не е само от липса на средства.Това е зверско невежество,което трябва да бъде наказвано. Такива деца боледуват много, лекуват ги със скъпи лекарства в болниците, връщат се в коптора и пак същото. За тази простотия плащаме всички ние. Законът трябва да отнема бързо родителски права на такива -хем обществото да се облекчи, хем за децата е шанс да оцелеят. Да храниш двумесечно бебе с боза и попара е опит за убийство!

15

ДОНОСЧИК VII разряд

преди 15 години

А бе,костовак,ти що си разлюби иконата!?:))

14

morci

преди 15 години

sarceto mi se sviva kato 4eta takiva ***.balgarka sam no ne jiveja v bg.decata sa na6eto bade6te.trjabva da giedame po pozitivno na ne6tata.jalko e naistena.......................................... ..

fallback