Снимка: Булфото
fallback

Гражданските организации, инициатори на протестите пред парламента, поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков.

Настояването им е "заради непрофесионализъм и нарушаване на закона при опазване на обществения ред по време на протестите в София 14-17 януари".

Протестиращите настояват още и за намаляване на изискуемите прагове за свикване на национални и местни референдуми чрез гражданска подписка, както и задължително участие на организации с нестопанска цел при вземане на решения от административните органи.

Под декларацията са се подписали обединени студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения.

Протестиращите дават седем дни на институциите да ги изпълнят или да започнат изпълнението им.

„Ако това не се случи, ще призовем към мирно гражданско неподчинение и обща политическа стачка“, заяви Росица Букова от организацията на българските майки.

„Не ни е страх да дойдем с тракторите“, допълни Албена Симеонова, представител на протестиращите фермери.

Исканията ще бъдат огласени на обединен протест в сряда - 21 януари, на пл. "Народно събрание" от 15 часа.

Оттогава започва да тече и седемдневният срок за изпълнението им. Резултатите ще бъдат отчетени на митинг на 28 януари.

Протестиращите приветстват депутатите от опозицията, които се присъединиха към тях на втория ден от протеста.

„Те дойдоха като граждани и затова не виждаме опит за политизация на нашите действия“, коментира Борислав Сандов, представител на студентски организации (СРОКСОС).

Протестът

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

241

Безсрамие...

преди 15 години

гадна манипулация, уж имало бомба, слухистина, щото може и да е истина ,но може и да е слух за да се разпръснат хората и после няма да ви пазим, демек ще пазим само сградата от вас, ще ви сложим бомба с подставено лице, за да ви сплашим, че ни марзи да работим, пък и не сме достатъчно платени и се оправяите...манипулатори...

240

Бемков....

преди 15 години

Българи, живея в САЩ, сега много от вас знаят поне по 300 думи на анлийски или американски и могат да четат по техните сайтове и тяхната преса, в САЩ има голама криза нечувана, има и много хора които не искат да видят, че страната им загива и на черното викат бяло , тоез, че всичко е преувеличено и надуто, че ни манипулират за да изберем ляво провителство, за пълна демокрация не може да се говори, това е утопия, но тук имат страхотни закони и страшна бързина при тяхното изпълнение, ето от това го е страх всеки гражданин тук, от закона и затова са много по напред не само от България но и от Западни страни, прилагат бързо закона, а не с години влечене по съдебните палати и нищо... не мислете че тук ако някои журналист напише статия за изпуснати химически газове в населено място, няма да си има неприятности, ще си има, мога да ви дам десет такива примера, но пипат по различен начин, не така грубо и безцеремонно както у нас , а можеш да съдиш този който те заплашва , ако си смел човек,аз съм възмутен от безочието на МВР пазете се сами, а искат увеличение на заплатите, ами ние да ви отговорим, който не му изнася в МВР да написне и да стане фермер в родния край....

239

valeri

преди 15 години

Преди години бях в Германия.Немците протесираха против ограничението на скороста по аутобаните.В деня определен за протест всички водачи на МПС точно в 8.00ч.надуха продължително клаксоните,заебаха колите си насред улицата и отидоха да пият кафе,кой където намери.Не можете да си представите какво задръстване се получи.За резултата на протеста сигурно се досещате,че беше напълно успешен.Спомням си фрагмент от речта на един от водачите на протеста по радиото ,прозвуча горе,долу така: "Фактът, че съм гражданин на тази страна е напълно достатъчен никой да няма правото да ми разпорежда с каква скорост да се движа по моите аутобани."Виждате по какъв интелегентен начин и правителство и бундестаг,и полиция бяха "матирани" само с един ход.И никой не беше бит като живото.ПРОСТО и ЕЛЕГАНТНО , ШАХ и МАТ.Стопляте ли за какво говоря? Това се нарича СТРТЕГИЯ на ПРОТЕСТА и всеки синдикалист го знае.Не нужно "лидерите" да водят хората да ги бият като магарета пред парламента.Достатъчно беше да се направи една седяща стачка на едно от най оживените кръстовища в София.Така ченгетата нямаше да имат оправданието че са били нападнати от протестиращите защото седящ човек не е нападател.Нали така.Нещо повече, щяха да бъдат принуддени да изнасят на ръце митингуващите.Има още много полезни трикове и номера с които по мирен и не чак толкова мирен начин да бъдат заставени упавляващите да се съобразят с исканията ви.Важно е да не се отказвате. Защото , "Делото е Свято,проклет да бъде който го педаде".

fallback