Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, с които се разширява кръгът на държавните детски градини.

В него вече ще бъдат включени и детските градини, предназначени за обучение, възпитание и отглеждане на деца на военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната.

Липсата на достатъчно детски градини засилва затрудненията на родителите, което оправдава създаването на тази категория държавни детски градини. Издръжката на децата в тези детски градини ще се финансира въз основа на единните разходни стандарти чрез бюджета на Министерството на отбраната.

От 31 март на 31 май на съответната календарна година се удължава срокът за подаване на предложения за откриването, преобразуването и закриването им.

Изрично се урежда хипотезата за закриване на детски градини, училища и обслужващи звена при преустановяване на учебно-възпитателния процес поради липса на деца или ученици.

В този случай предложенията за закриване се правят и се разглеждат целогодишно. Предвидени са и изменения, които имат за цел да усъвършенстват режима на обучението и възпитанието на децата и учениците със специални образователни потребности, като разширяват възможностите им за обучение в общите училища и детски градини. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase