Снимка: Dnes.bg
fallback

Протестът в снимки

Няколко часа след началото на протеста площадът пред Народното събрание е пълен с полицаи с палки.

Районът непосредствено пред парламента е празен, отстрани обаче (към сградата на БАН и градинката срещу университета) има тълпи от протестиращи, заобиколени от стотици полицаи.

Хиляди хора дойдоха тази сутрин, за да протестират срещу управляващите.

Група футболни запалянковци и скинари провокираха на няколко пъти полицаите, които образуваха кордон пред Народното събрание.

Загражденията едно по едно бяха атакувани и хвърляни срещу полицаите, които отвръщаха с удари с палки.

Наложи се да дойдат и подкрепления, на мястото на протеста има и полицаи с кучета, много от полицаите нахлуха и на самия площад.

В момента полицаите са спрели да избутват тълпата и да удрят протестиращите с палки.

"Не бийте хората! Те нямат каски бе, идиоти!", крещят хората. И пеят: "Няма нафта, няма газ, а Станишев - п*дераст!"

Междувременно охраната в хотел "Радисън", където в момента се намира репортер на Dnes.bg, обсъжда как да изведе гости на хотела през служебния вход и сутерена.

Пред хотела е пълно с полицаи, които пускат само жени и възрастни хора да преминат към улица "Шишман".

Протестиращите успяха и да счупят прозорец на сградата на парламента.

Скинари пък удариха и репортер от една от телевизиите.

Организаторите казаха, че "управляващите не заслужават да живеят в България". Те добавиха още, че тази година се навършват 20 години зомбиране и думата "демокрация" е била опорочена.

Преди това полицаите започнаха да бият протестиращите с палки.

След взрив на мощна бомбичка един ранен полицай бе изведен.

Тълпата е минала през загражденията и се очаква да бъдат пуснати полицейски кучета срещу хората.

Скинари и футболни хулигани с черни маски и ръкавици блъскат по загражденията и нажежават обстановката.

"Пазете свестните, онея ще направят бели", призозава полицията.

По-рано протестиращите откъртиха три заграждения и ги хвърлиха към полицаите. Летят пиратки и бомбички.

Младеж се опитал да залепи на полицейски щит лепенка "Сер Go Home", но полицаят го отблъснал с думите: "Махай се оттук да не изядеш една палка" .

Депутатите пък се крият и гледат уплашено през прозорците.

Преди това протестиращите замеряха полицаите със сняг и камъни и ги призоваваха да се включат в протеста. На площада пред парламента има около 5000 души. Пристигнали са и специални части.

Продължават да пристигат рейсове с още протестиращи.

Тълпата скандира: "Мафия!"

По-рано организаторите призоваха за мирен протест, но бяха освиркани от протестиращите. Те нарекоха полицаите "наши приятели" и апелираха да не се хвърлят камъни срещу тях, защото подкрепят исканията им за по-високи заплати.

"Вие сте позор, оставка и затвор!", "Вън от парламента!", "Рекет и корупция", се чете на плакатите, които носят стотиците протестиращи пред парламента.

Площадът продължава да се пълни, от всички страни прииждат тълпи. На мястото има и много медии, предават репортерите на Dnes.bg.

Сред протестращите има и много ученици и чужденци, които снимат събитието и коментират: "Very nice!".

Кметът на София Бойко Борисов е издал заповед за незабавно прекратяване на протеста, след като получил писмо от МВР, в което се твърди, че на площада щяла да бъде взривена бомба, съобщи Канал 3.

 
Протестът в снимки

*Информацията е актуална към 13,33 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1185

mitko

преди 15 години

ВЕКИ КОИТО СЕ ЧУСТВА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН НЕКА ДА ДОЙДЕ И ДА СЕБОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ НА 18 СРЯДА ОТ 11 ЧАСА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

1184

Lina

преди 15 години

Паула, подкрепям твоето обръщение!Много е вярно. До кога ще тъпчем на едно място и ще си траем.Както беше на площада, такова е напрежението навсякъде. Аз подкрепям протестите на учителите, зърнопроизводителите, медицинските работници, студентите, полицаите и всички други, защото всички имат право. Но как да разберат как се чувстват хората, когато след като стигнат на някакъв връх, забравят че те също са произлезли от народа и забравят за обещанията си!Кога българите най-после станат по-солидарни, по-малко завистливи, по-разумни и по-справедливи! Нека никой не се стрехува да изрази мнението си, защото ако всички си мълчим, мислят че това е нормално и ни харесва.Нека всеки върши както трябва работата която може, която обича и за която му плащат, а не непременно да иска да се смени някой и да дойде друг. Не е лесно и на управляващите, защото виждате Сергей - дори косата му почна да окапва! Нека всеки прецени какво може да прави и това да прави, а не да иска той да заема някаква длъжност, а да няма представа от това. Ако в България не се търси за работата човек, а на човека се търси работа - никога няма да се оправим. Направете си равносметка, хора, бъдете добри, не завиждайте на чуждите успехи, не тормозете сънародниците си, защото помислете колко е кратък живота и че нищо не се носи в гроба. Не е хубаво някой едва да свързва двата края, а други да не си знаят богатствата. Имайте малко милост, хора!!!!

1183

Шъ съ упраим!

преди 15 години

Интересно,защо никой не говори за работа?Как да свършим нещо,което да е наистина ефикасно срещу тая ***,преживяваща от нашата умствена и физическа леност?

fallback