До утре може да бъдат възстановени доставките на газ, каза пред парламентарната енергийна комисия министърът на икономиката Петър Димитров. По-песимистично настроен бе вицепремиерът Ивайло Калфин, който изрази надежда това да стане до няколко дни.

“Наблюдават се 180 български предприятия, които вече са регистрирали загуби от около 24 млн. лева. Това са преките загуби и не включват косвените загуби на фирмите”, каза Димитров.

"Трябва да пуснем 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" заради региона, а не заради кризата в момента", допълни още той.

По неговите думи имаме основание да очакваме компенсации за загубите, тъй като нямаме абсолютно никаква вина за газовата криза.

“По-добре е да изградим второ газово хранилище в Галата, след като находището там се изчерпи, и за това ще разчитаме на средства от Европейския съюз”, допълни министърът на енергетиката.

Според него около 200 млн. долара са нужни, за да се увеличат сондажите и да се удвои черпенето на газ в хранилището в Чирен.

Това е дало основание на специалистите да помислят над идеята за изграждане на второ хранилище.

По информацията на министерството количеството на природния газ в Чирен е 1 287 000 000 кубически метра, а активният обем е 537 млн. кубически метра.

"Избрахме единствената възможна тактика – терсене на подкрепа от страните от ЕС за оказване на натиск върху Русия и Украйна и незабавно да се възобновят доставките на газ. Вчера е приета декларацията на Европейския съюз, с текст, за който България е настоявала, информира външният министър Ивайло Калфин.

Според него декларацията е била остро политическа и от нея научаваме, че Европейският съюз приоритетно ще подкрепи проекти за България, които да предотвратят в бъдеще подобни кризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase