Снимка: БГНЕС
fallback

„Образувани са над 80 досъдебни производства, по много от тях са внесени обвинителни актове. Има и първите присъди, но точни цифри в момента не мога да кажа“.

Това заяви главният прокурор Борис Велчев в кулоарите на парламента след изслушване на доклада в пленарна зала за дейността на прокуратурата за 2007 г.

Докладът бе представен от председателя на правната комисия Янаки Стоилов. Статистиката за злоупотребите, свързани с еврофондовете, се води в отделен регистър в прокуратурата, припомни главният прокурор.

Според Борис Велчев Главната прокуратура набира опит в тази посока, за да се противопостави по-ефективно на злоупотребите с еврофондовете.

„Има много малко намаляване на броя на неразкритите престъпления за 2007 г., но той е тревожен и трябва да се отчете както от ръководството на МВР, така и от нас“, подчерта Борис Велчев, коментирайки доклада за дейността на прокуратурата за миналата година.

Осъдените и санкционирани лица са 50 714 души или 91% от предадените на съд лица за 2007 г., а разкриваемостта на престъпленията е 52% от общо регистрираните.

Това каза от трибуната на парламента Янаки Стоилов, който прочете становище на правната комисия относно доклада. Посочено бе, че има тенденция за намаляване броя на незабавните и бързи производства с 19% спрямо 2006 г.

Намалял е и броят на общо внесените от прокуратурата актове в съда с 11% поради спад на регистрираните престъпления, са посочва в анализа на доклада.

Янаки Стоилов заяви, че е необходимо да се вземат мерки срещу негативното обществено мнение за работата на разследващите обвинителни органи в обществото и заедно с това подчерта и недостатъчно убедителните резултати за повдигнатите обвинения за корупция по високите етажи на властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Данчо на 63г.

преди 15 години

Като му гледам физиономията на др.Главен прокурор,а и произхода,нищо няма да последва.Дръпнат ли конеца на чорапа,ще се о.гологъзят до върха на "пирамидата".Така,че не се надайте на полагаем финал.

5

cv

преди 15 години

Борисов,ще ти кажа нещо, от добра душа, а ти си го повтаряй по един път преди ядене...:КОГАТО ЕДНА РАБОТА НЕ Е СВЪРШЕНА ДО КРАЙ, ЗНАЧИ ИЗОБЩО НЕ Е СВЪРШЕНА!!!Това значи, че докато виновните министрите не влязят в затвора..., КАКТО МОСКВА, ТАКА И БРЮКСЕЛ, НЕ ВЯРВАТ НА ЧЕРВЕНИ КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ...НЕ СЕ НАЗЛАНДИСВАЙ, АМИ ПОМАГАЙ НА ПАРТИЯТА КЪРМИЛНИЦА...

4

do 3

преди 15 години

4UVSTVO ZA HUMOR,BE,4OVE4EEE

fallback