Снимка: Булфото
fallback

Иван Гарелов, който дълги години беше водещ на публицистичното предаване "Панорама", е бил ръководител на резидентурата на бившата Държавна сигурност (ДС) в БНТ.

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, съобщи, че Гарелов, който е работил с псевдонима "Талев", е имал за задача да подбира агентите сред тв работниците.

"Интересна е системата, а не лицата", каза на няколко пъти Бончева пред БНТ.

Според нея при агентите на ДС съдбата е много различна.

През 1990 г. Гарелов изпратил писмо с искане да бъде заличен от всички картотеки, но в архивите на ДС са запазени общо пет агентурни сведения в две различни дела за него.

Медийният експерт Георги Лозанов пък даде за пример скандала между журналистите Георги Коритаров и Кеворк Кеворкян за тежките проблеми в българската журналистика.

Той не се съгласи с твърденията, че двамата (Коритаров и Кеворкян) са големи журналисти.

"Става въпрос за милиционерски подход. Журналистиката не е разпит, а диалог, а те точно това правеха - държаха се като хора, които разпитват", подчерта Лозанов.

Снощи Комисията по досиетата оповести имената на 37 души, заемали ръководни постове в БНТ, които са работили за бившата ДС.

Сред тях освен Иван Гарелов са имената и на Кеворк Кеворкян, Явор Цаков, Хачо Бояджиев, Нидал Алгафари, Александър Авджиев и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

преди 15 години

Somebody's American Draem!

60

LEO

преди 15 години

Тука казват Wa zaaaaaappppp

59

преди 15 години

КАКВО ПАДЕНИЕ! КАКВИ ***!

fallback