Нова телевизия се разделя с единия от водещите на сутрешния блок "Здравей, България" - Георги Коритаров.

Поводът за раздялата е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели, се казва в прессъобщението на медията.

Предаването "Здравей, България" ще продължи излъчването си, а водеща остава Лора Крумова.

Все по-упорито в медиите се разнася мълвата, че Коритаров е уволнен заради интервюто му с подземния бос Евелин Банев - Брендо, който обяви, че бившият МВР шеф го е натискал да свидетелства срещу братя Маргини.

Враждата между Коритаров и Петков пламна през 2005-а, когато водещият на сутрешния блок по Нова тв обвини тогавашния вътрешен министър за убийството на Ангел Димитров - Чората, в полицейската акция "Респект".

По-късно Коритаров даде поле за изява и на Мирчо Димитров - Циганина, който разказа как Румен Петков е бил спонсориран от негови руски партньори.

В публичното пространство се появи и друга версия – причина за уволнението на Коритаров е писмо на Валентин Златев, в което има оплакване срещу журналиста.

Това е един много неприятен случай. Подробности за него в едно писмо сме изпратили до Нова телевизия. Считаме, че уволнението до голяма степен е в резултат на нашето настояване, за което благодарим на ръководството на Нова телевизия и считаме, че Георги Коритаров не е представителна извадка на българската журналистика.

Това заяви пред агенция „Фокус“ Диана Дамянова, собственик на агенция D & D, която отговаря за връзките с обществеността на Валетин Златев (шеф на „Лукойл”).

Ние разказваме в писмото, че той предложи на Златев една сделка, която меко казано е нечиста и незаконна, разбира се - Златев му отказа. Това напрегна техните отношения и той започна да отправя от ефир покани към Златев в стил – да му вдигне телефона, уточни Дамянова.

Нали разбирате, че личност от мащаба на финансовото могъщество на Валентин Златев би могла да бъде изнудвана от фактор от ранга на Осама Бен Ладен. Това Георги Коритаров заяви в интервю за седмичника „Капитал“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase