Снимка: Булфото
fallback

“Време е България да започне да оценява различни алтернативи в енергетиката.

Правителството трябва да започне да работи за глобалните цели за намаляване на емисията на вредните газове”, призова Петко Ковачев от “Института за зелена политика”.

Поводът за изявлението му бе представяне на алтернативен енергиен сценарий за България до 2050 година.

"Преходът към използването на местни възобновяеми енергийни източници ще позволи на България да не пострада от повишаването на цените на изкопаемите ресурси, което ще бъде неминуемо в резултат от тяхното изчерпване", обяви Гунар Олесен от организацията INFORSE – Europe.

Според инициаторите приемането на “алтернативния сценарий” ще доведе до множество положителни ефекти за България, която е силно зависима от вноса на горива.

“България е една от най-слънчевите страни в Европа. Съвсем спокойно тази енергия може придобие широко приложение в бъдеще.

Разбира се, на този етап тя е по-скъпа, но след около 20 години това ще бъде изключителна възможност”, обяви Олесен.

Той посочи, че енергия може да се произвежда с вятърни генератори в Черно море, от биомасата и дори с горенето на останалата след селскостопанска дейност слама.

Според специалистите делът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 34% през 2020 година и до 75% - през 2040 г.

Търговията с електроенергия се очаква да намалее значително, като само ограничено количество ще бъде обменяно.

Нетният износ на електричество ще бъде поетапно преустановен, сподели очакванията си Олесен.

“Ние не бягаме от диалог с правителството. Напротив – ние го търсим.

Нека говорим за българската енергетика, а не всичко да става на тъмно, зад гърба на гражданите, защитавайки интересите на големите играчи в енергетиката”, завърши Петко Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

технократ

преди 15 години

Гледам че и други недопрочели се изказват по-долу. Та чак и за "перпетум мобиле" си говорим! Абе човек наистина да се зачуди как може така! Обяснявам на много кратко за да е разбираемо - термопомпата има условно две страни - от едната страна взимаш енергия и я помпаш към другата (до тук не противоречим на закона за запазване на енергията), за да нахраним ентропията обаче ползваме външна енергия - тя кара машината да "помпа". Сега делим "изпомпаната" енергия на допълнително вложената и се оказва че се получава 6. Толкоз.Защо се строят "огромни" инсталации? Защото техният КПД е по-висок от микро същите. Толкоз (пак).ВЕИ не са окончателното решение - като казваш окончателно си играеш с вечността (замисли се какви ги приказваш). Дори в средносрочен план - дори да повишиш КПД на фотоволтаиците на 100% знаеш ли колко площ ще трябва на човечеството за да си храни настоящите нужди? (става дума за теоритичната максимална стойност - не за реалната) става дума за площ от порядъка на 300 000 кв км, порови се и ще го намериш... имаш ли идея колко е това? 3 х България. това трябва да работи непрекъснато, да се поддържа, да се разширява щото енергопотреблението нетно НИКОГА няма да намалее! Окончателно решение - ха-ха-ха!Най ми е тъжно че освен двама - трима никой няма да се заинтригува особено...PS - хе - хе, явно много съм се екзалтирал та да си побирам поста на две части...

16

технократ

преди 15 години

Бе драги Green, що не почетеш малко книжки ли и аз не знам какво.. Като за начало това линкче дето цитираш в wiki започва с ПВЕЦ. Имаш ли идея от колко години има ПВЕЦ в "пропадналата ни родина България", ти нашата енергетика за зелена ливада я имаш бре. Знаеш ли от колко години има сериозни форуми и симпозиуми и колко професори доценти и зелени тикви имаме по темата, а колко инженери и техници? Енергетиката ни поема тежки удари, но за сега поне оцелява - просто там е инвестирано толкова, че не може лесно да се унищожи, продаде, открадне.Драстично развитие... Бога ми... драстични развития няма в една индустрия огромна като енергетиката - там имаш процеси, които променят нещата с няколко процента за десет години, къде ги видя тия бурни процеси... Вторият източник в Интернет който цитираш - Fixing the Power Grid в Technology Review - хората си играят с технология доказала се през 1990 - през 2007 експериментално инсталират "proof of concept" в Щатите (17 години по-късно). Та - чети ги тия източници дето ги цитираш.Гледам че и други недопрочели се изказват по-долу. Та чак и за "перпетум мобиле" си говорим! Абе човек наистина да се зачуди как може така! Обяснявам на много кратко за да е разбираемо - термопомпата има условно две страни - от едната страна взимаш енергия и я помпаш към другата (до тук не противоречим на закона за запазване на енергията), за да нахраним ентропията обаче ползваме външна енергия - тя кара машината да "помпа". Сега делим "изпомпаната" енергия на допълнително вложената и се оказва че се получава 6. Толкоз.Защо се строят "огромни" инсталации? Защото техният КПД е по-висок от микро същите. Толкоз (пак).ВЕИ не са окончателното решение - като казваш окончателно си играеш с вечността (замисли се какви ги приказваш). Дори в средносрочен план - дори да повишиш КПД на фотоволтаиците на 100% знаеш ли колко площ ще трябва на човечеството за да си храни настоящите нужди? (става дума за теоретичната минимална стойност - не за реалната) става дума за площ от порядъка на 300 000 кв км, порови се и ще го намериш... имаш ли идея колко е това? 3 х България. Това трябва да работи непрекъснато, да се поддържа, да се разширява защото енергопотреблението нетно няма да намалее! Окончателно решение - ха-ха-ха!Най ми е тъжно че освен двама - трима никой няма да се заинтригува особено...Драстично развитие... бога ми... драстични развития няма в една индустрия огромна като енергетиката - там имаш процеси които променят нещата с няколко процента за десет години къде ги видя тия бурни процеси... Вторият източник в Интернет който цитираш - Fixing the Power Grid в Technology Review - хората си играят с технология доказала се през 1990 - през 2007 експериментално инсталират "proof of concept" в Щатите (17 години по-късно). Та - чети ги тия източници дето ги цитираш.Гледам че и други недопрочели се изказват по-долу. Та чак и за "перпетум мобиле" си

15

Green

преди 15 години

В комбинация със повишаване на енергийната ефкетивност и разработване на Grid Energy Storage технологии.Прочети малко ей ти начален линк:Wikipedia: Grid Energy StorageGoogle: fixing the power grid technology review - Първия линкВЕИ, както и Grid Energy Storage технологиите в момента претърпяват бурно и драстично равитие.Новата мрежа няма да е централизирана, като текущата - мощни АЕЦи и ТЕЦове в средата, а ще е интелигентна и разпределена.Прочетете малко за Decentralized energy grid и Smart Energy Grid

fallback