Снимка: БГНЕС
fallback

Главното мюфтийство иска да построи мюсюлмански културно-просветен център в столичния квартал "Малинова долина".

Това стана ясно след срещата на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи със столичния кмет Бойко Борисов.

Обсъденият терен е собственост на мюфтийството и е закупен със средствата на организацията "Ислямска конференция", която ще плати и строежа на центъра.

Програмата на новия център първо ще бъде одобрена от Министерството на образованието, категоричен е Хаджи и допълни: "В момента ние имаме висш ислямски институт, който, за да бъде акредитиран, трябва да има собствена сграда, но ние не смятаме да се задоволим само с този ислямски институт, искаме да направим изследователски център, в който да участват хора на европейско ниво".

Бойко Борисов обясни, че първо ще разговаря с главния архикет на София Петър Диков и кмета на община "Студентски град" за проекта.

Макар да не се ангажира с посочването на конкретен срок за издействане на разрешителното, кметът допълни, че "ако искаме да не допуснем проникване на ислямския фундаментализъм или точната дума е фанатизъм, те трябва да могат да готвят своите имами така, че да изповядват традиционния ислям".

"С мюфтийството и с българските мюсюлмани винаги сме имали много добро разбиране и съжителство. Доверие е точната дума", каза Борисов.

Мустафа Алиш Хаджи отрече да има информация за дошли от Турция фундаменталисти, но подчерта, че ислямският център би бил в противовес на евентуални такива влияния.

Според главния мюфтия центърът е за "свещенослужители и като цяло - за хора, които да обяснят традиционния ислям на мюсюлманите в България и по този начин да бъдат гарант против навлизането на чужди идеи или чужди проповедници".

На въпроса дали е обсъдил изказването си отпреди две седмици за Възродителния процес с главния мюфтия, Борисов беше повече от категоричен: "Нямам такова изказване, което да трябва да обяснявам. Всички български мюсюлмани и мои приятели знаят моето отношение към тях. Така че аз на никого не дължа нито извинение, нито съответно да му обяснявам моите разбирания. Те гледат фактите и това, което винаги сме работили и правили за тях".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

kervanciata

преди 14 години

do 79. to vinagi e bilo sy6toto, ama tozi pyt turcite sa kervana, a bulgarite sa ku4etata.

82

rossgab

преди 15 години

Не ми е ясно защо точно в България трябва да се прави изследователен център на исляма. Толкова ли няма ислямски държави, в които той да бъде създаден. Или както се казва "да бъдем по-католици от Папата" и " и по-мюсюлмани от Мохамед"Не ме засяга кой в какво вярва, но нека всички се постараем за верската търпимост. Толкова му е мястото на ислямският център в София, колкото паметник на загиналите турци на връх Шипка.

81

Владо

преди 15 години

"Нека ми кажат сега- кога, КЪДЕТО И ДА БИЛО ПО СВЕТА, е трябвало, заради изказване на някой мюсюлманин, - ДА СЕ ЧЕТЕ- ХРИСТИЯНИН(моля за прошка за грешката!)да се прави КАКВОТО И ДА БИЛО, ЗА СА СЕ УСПОКОИ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ??"

fallback