„Град Правец е частен град на фамилията Златеви“.

Това заяви тази сутрин в ефира на предаването Коритаров live по Нова телевизия Светла Василева, информатор на германския разследващ журналист Юрген Рот.

Василева е и председател на Съвета на директорите на "Топлофикация" Правец.

По думите й, бащата на Валентин Златев (генерален изпълнителен директор на “Лукойл България”, бел. ред.) - Васил Златев, чрез свои структури, е приватизирал Правец и упражнява нелоялна конкуренция към останалите бизнес структури в района.

Васил Златев е дългогодишен кмет на Правец по времето на Тодор Живков.

Като представител на "Топлофикация" - Правец, което също е частно дружество, Василева твърди, че срещу дружеството се упражнява неправомерен натиск и то не се допуска до тръжни процедури за доставки.

Тя разказа как захранващият тръбопровод на "Топлофикация" - Правец, е бил прерязан през юни тази година, тъй като преминавал през територията на голф игрището, което се изгражда от хора, близки на Златеви.

Голф игрището се строи от септември миналата година.

В него ще бъдат инвестирани близо 71 млн. лева и се очаква да бъде открито до 2010 г.

Инвеститор на проекта е "Тера Тур Сървиз", която се управлява от бащата на директора на "Лукойл България" Васил Златев.

Жалбата на "Топлофикация" - Правец, по случая с прерязания тръбопровод останала без последствия, а полицията дори не изпратила патрулна кола, за да регистрира инцидента, твърди още Василева.

Светла Василева е източникът на информация, използвана в книгата на Юрген Рот "Новите български демони".

В нея той разказва за частни градове - като Дупница на братя Галеви, срещу които през октомври бе организирана полицейска акция, която завърши със... заплаха от страна на бизнесмените, че ще съдят България в Страсбург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase