Под прожекторите. Снимка: БГНЕС
fallback

Кой е Ковачки?

Пръв съветник на Станишев, пионката на Доган, приближеният кадър на Първанов или просто енергийният император на България.

Завършилият квантова електроника 46-годишен мъж преживя от "осанна" до "разпни го", и то само за седмица.

От съпредседател на новосформираното Движение Напред, до клиент на ГДБОП и арестант, пуснат на воля срещу рекордната за нашите ширини сума  - 300 хиляди лева.

Нямал ги, но щели да ги потърсят, каза той и се зарече, че ще търси истината.

За Ковачки журналистите знаят малко, но е ясно, че държи на дискретността, не дава интервюта, а на публични места се явява с много и огромни мъже около себе си, че е почти невъзможно да бъде сниман дори.

Роден на 17 декември 1962 г., зодия Стрелец, умело отстрелва както в бизнеса, така и в личния си живот. Спътница му е някогашната фолкфурия на "Ара" - Деси.

В биографията си самоковецът е написал: доктор на науката с десетина изобретения.

Тръгнал от търговията с консерви в столицата, Ковачки става все по-силен играч в енергетиката.

До неотдавна смятан за новак в тази сфера, бизнесменът е напът да придобие почти монополно положение на пазара на въглища и сериозен дял при топлоснабдяването в страната.

Изграждането на бизнес империята си той започна в края на управлението на Иван Костов, а по време на Симеон Сакскобургготски печели редица приватизационни сделки.

Тогава Ковачки купува наред: ВЕЦ-овете "Пасарел" и "Кокаляне" (по-късно препродадени), брикетната фабрика в Гълъбово "Брикел", ТЕЦ "Марица-3", "Атомремонтстрой" Козлодуй, Топлофикация - Враца, Портфлот Варна и Бургас, пет мини - Чукурово, Бели брег, Черно море, Балкан 2000 и Открит въгледобив в Перник.

А в търговията бизнесменът обедини всичките си 21 магазина за хранителни стоки в магазини "Европа".

Освен енергетиката и търговията, Ковачки се цели и в туризма - има три ски проекта около Самоков - местността Боричо, местността Мартинови бараки и над Говедарци.

Апетитът идва с яденето... Ковачки финансира футболния Берое посредством "Брикел", също така е спонсор и на пернишкия Миньор.

За какво се бори обаче Ковачки и какво искат от него магистратите?

Отговорите чакаме в следващите глави от сагата Ковачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

преди 15 години

на теб другарю да ти *** майката и на проимпериалистическата пропаганда и на чудото неземно-бюрократично и на деградиралата послушност къмм господарите ти... трудно е на тази машина да спре да работи .. еи на 30 години ще станат откакто врагът ви стана конкурент, още същите приоми и лозунги използвате.... използвате, манипулирате , но само немислещите, защото за този които мисли приказките ти са ГЛУПОСТ!

92

Смехурчо

преди 15 години

Що реши, че като ти не знаш каде се намираш, човека незнае как си е защитил научните титли... Типичен пример си за безличност в интернет, ***, щото ако седнеш да говориш за наука с въпросния, (което няма как да стане защото той е учен, а ти си ***, очевидно) просто ще потънеш в земята, гнус нечовешки ***....

91

преди 15 години

За какво се бори обаче Ковачки?-държава в републиката

fallback