Турският бизнесмен и бивш собственик на захарните заводи в Девня - Бедри Шефик, твърди, че лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган контролира един милиард долара.

Преди пет години Шефик, който бе най-големият турски инвеститор у нас, стана обвиняем и арестант, а по-късно и обвинен, че е избягал в Турция.

Днес в интервю за вестник "24 часа" той съобщава, че Ахмед Емин го е натискал да прехвърли собствеността на завода на офшорна компания, близка до лидера на ДПС.

"Аз казвах, че съм готов да направя някакви субсидии като дарение на ДПС, но да се влезе в собствеността и управлението на завода - не бях съгласен", разказва бизнесменът.

Според него Ахмед Емин е бил дясната ръка на Доган.

"И при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети. Той беше клечка номер едно, послушната птица на Доган - подчертава Бедри Шефик и добавя: - Всички пари на Доган се въртяха от Илия Павлов.

Турският бизнесмен твърди, че Доган контролира няколко важни звена в България.

"На първо място това са митниците. Държеше и всички офшорни зони - фришоповете и бензиностанциите там чрез неговия човек Фуат Гювен. Изкарани са много пари. Следва Агенцията за държавни вземания - чрез нея той направи трета приватизация в България".

На въпроса колко според него възлиза състоянието на Ахмед Доган в момента, Бедри Шефик отговаря: "В Турция сме правили анализи с мои приятели бизнесмени. Стигнахме до извода, че става дума за около 1 млрд. долара - това, което се контролира от него".

На друг въпрос - какво ще стане с този милиард, той отговаря: "След смъртта на Емин, Доган няма да успее да контролира тези парични приходи и басейнът ще се изпразни бързо".

Според бизнесмена разцеплението в ДПС е неминуемо.

"Просто в България никой няма тези икономически лостове като Доган".

Коментарът на ДПС към казаното от Шефик е повече от лаконичен: "публикуването на подобно нещо не прилича на добра журналистическа практика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase