Снимка: Булфото
fallback

В символичен ден на символично място в зала 6 на НДК, където бе дадено начало на Кръглата маса за България преди години, започна съвместно заседание между членовете на конфедеративния съвет на КТ“ Подкрепа“ и на Координационния съвет на КНСБ.

Подчертано негативна оценка към управляващите и за бюджет 2009 направи в своето обръщение лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. „По наше мнение управлението и коалиционната формула на правителството деградираха, а в страната се тръгва в изключително опасни посоки, като етническото противопоставяне и имиджът на страната е паднал до възможно най-ниската точка“, заяви той.

Пактът за икономическото и социално развитие не е спазен и затова „Подкрепа“ денонсира своя подпис под него, припомни Тренчев. В страната има социално напрежение, а логиката е финансова, икономическа и социална криза оттук нататък, прогнозира той.

На базовия въпрос какво да се прави, имайки предвид структурите и на двете синдикални организации, Тренчев прогнозира три варианта на протести.

Според първия синдикатите ще потърсят широк фронт между синдикални организации, други граждански организации и политически сили.

Вторият вариант, който визира той, е същият формат, но без политическите сили, докато в третия вариант могат да се търсят решения на отделни трудови конфликти, на браншово ниво, но без синдикална солидарност, съвместно с други организации.

По отношение на бюджет 2009 Тренчев заяви, че нищо от предложеното от тях не е залегнало, а и не очакват това да се случи. В становището на КТ „Подкрепа“ фигурират няколко важни извода:

Първият от тях е, че бюджет 2009 не отговаря на изискванията на реалната икономическа ситуация в глобален и национален аспект.

Втората констатация на „Подкрепа“ е, че заложените политики не гарантират ускорено развитие и безпрепятствено преодоляване на кризисната ситуация.

От профсъюза настояват да се включат следните параметри в разчетите на бюджет 2009: минимална работна заплата 400 лв., необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, увеличаване на размера на работните заплати в бюджетната сфера с 30%, увеличаването на пенсиите да бъде от 1 януари 2009 г. при коефициент 1,2 за всяка година стаж.

От КТ „Подкрепа предлагат също единният разходен стандарт за един ученик да е 1700 лв., а за 1 студент да е 1070 лв.

Подкрепяйки становищата на своя колега от КТ "Подкрепа", председателят на КНСБ Желязко Христов заяви по отношение на бюджета и диалога с управляващите следното:

Не ми е интересно да си говоря с глухи и неми, за диалог и партньорство не може и да става дума, срам ме е и ме боли да се усещам все по-малко полезен на трудовите хора в България.

Очакването на организираните хора към КНСБ е голямо, но има и много разочаровани от поведението на синдикатите, с тон на самокритичност, добави Христов, като се съгласи, че трябват общи действия за протести, защото недоволството се надигна, а на някои места е прехвърлена и точката на кипене. Затова не можем да си позволим пасивна позиция, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

преди 15 години

Da ste videli nqkoj doktor da e napravil nesto (osven da e gost i da sviva) kato obstestvenik? Prah v ochite ni.

17

susu

преди 15 години

Bulgaria e edna opustosena durgava ot vsi4ki i ne samo sindikatite,a dori gospod ve4e ne moge da opravi nisto,vsi4ko e edin goliam haos i bezhaberie.

16

о

преди 15 години

Докога ще се каните бре синдикати? народа обедня и мре от болестите на недохранване...Вие се каните,като гръг на сране.нещастници.Хайде да видим какво ще направите,или само си говорите празни приказки,като комунистите за свтлото бъдеще,дето ни затикаха в тъмна дупка.

fallback