Снимка: БГНЕС
fallback

Между 280 000 и 295 000 българи от 15 до 34 г. поне веднъж в живота си са опитвали наркотици. Това каза директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Момчил Василев.

Между 95 и 98 процента са случите, в които хероинозависимите търсят лечение. На базата на тази информация се прави изводът, че употребата на този наркотик у нас запазва равнището си от последните две години.

41% от зависимите употребяват само хероин, докато останалите комбинират различни наркотични вещества.

Българският доклад констатира, че за периода 2000–2003 г. употребата на опиати намалява, но през 2007 г. наркозависимите отново се увеличават.

През 2007 г. са регистрирани най-много смъртни случаи в резултат на употребата на хероин – 52.

Общата тенденция за България е запазване на процента употребяващи канабис и увеличаване на потребителите на кокаин, амфетамини и екстази. Употребата при хероина остава непроменена.

През 2006 и 2007 г. в стационарите за лечение на наркомани са постъпвали по 2000 зависими. В София дялът на опитвалите наркотик е по-висок от този в областните градове и останалите селища.

Марихуаната е най-масово разпространеното използвано вещество, като около 4500-5000 са българите, които интензивно я употребяват.

Втори по употреба са синтетичните стимуланти. Групите на употребилите поне веднъж в живота си хероин или други опиати – кокаин, халюциногени и летливи вещества /лепила, бронз и др./, са еднакви по размер – около 1 процент от населението в България между 18 и 60 години.

Обобщените данни сочат, че мъжете, които са употребили някакъв вид наркотик през живота си, са близо три пъти повече от жените.

Съотношението при приспивателните и транквилантите е обратно – сред жените, особено по-възрастните, дялът е значително по-висок от броя на мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

преди 15 години

Надявам се, че си непушач. Цигарите са също толкова вредни и отвратителни като марихуаната. Няма никаква разлика.

36

преди 15 години

И тука трябва да стане като в Сингапур - хващат те с дрога в количество над 20 мг - петминутно съдебно заседние и още толкова за обесването.

35

Тото

преди 15 години

Колко са жалки червеите, който си внушават, че тревата не вреди. Не води до зависимост, даже е и полезна. Тровете се, ***, щом сте си го избрали, докато не ви остане и една мозъчна клетка, но си запазете за вас и не ми разправяйте колко е "разтоварващо", наркомани прости!

fallback