Националната система за спешни повиквания, която се набира чрез телефон 112, регистрира местоположението на всяко обаждане от страна на заинтересувано лице. Това важи както за фиксираните телефонни абонати, така и за мобилните.

Точността на засичане на последните е на ниво клетка. Дори да извадите SIM картата, пак ще бъдете разкрити откъде се обаждате, съобщиха от "Сименс Ентърпрайз Комюникейшънс" ЕООД.

Фирмата, която е създадена у нас преди две години, е осигурила апаратурата и цялостната концепция за централизираното решение при изграждането на центъра. На този етап архитектурата обхваща градовете София, Русе, Монтана, Бургас, Кърджали и Варна.

Всеки център може да приема повикване от всяка точка на страната. При техническа неизправност и излизане от строя на някой от тях - функциите му автоматично се поемат от друг център с работещи апаратури. При ангажиран с обаждания оператор е предвидено скоростно прехвърляне на повикването към друг и така се печели ценно време, обясни управителят на дружеството Васил Ботушаров.

Той уточни, че вече 180 души се реализират професионално като оператори в спешните центрове в България. Те обслужват както страната, така и чужбина. От САЩ ни прехвърлят някои ангажименти. Нивото на консултантските услуги е изключително високо.

Системата за спешни повиквания работи от 30 септември и е изградена у нас само за девет месеца. По този начин са избегнати санкции от страна на ЕС.

Със системната интеграция при изграждането на Националната система за спешни повиквания се е справила успешно българската фирма "Контракс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase