Снимка: Getty Images/Gulliver Photos
fallback

Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например.

Това решиха депутатите с одобрени на първо четене два проекта за промени в закона за електронните съобщения. С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца.

Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС.

Според председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите.

На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление.

МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива.

Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони, припомня "24 часа".

Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

;

преди 15 години

SecureGSM za razgovorite po GSM kriptira razgovorite ot to4ka do to4ka s 4096 Diffie Helman i 3 po 256 AES , Twofish i Serpent algoritmi razgovorite i 4ata , SimpLite za chata prez icq izpolzva do 4096 bitove klu4ove za p2p vrazka i VPN serveri v chuzbina = taka trafika koito shte zapishat internet dostav4icite shte bade samo do server v niakoia strana

193

преди 15 години

Някой хора пак ще се напънат и ще им покажат че небива... пак ще има хакнати страници на министерства.... здухани админи с потни очила...... садъци прости..... тук не е като в реалния свят... има хора , места , други закони.... други обстоятелсвта.... Ще плачат.... ще си скубят косите и ще се чудят какво да правят.... Жалки нагли министърчета.... корумпирани ченгета и изнудвачи....

192

преди 15 години

Па да ми гледат квото искат много ми е зор :) Живи и здрави :)

fallback