Всички директори на заводи в металургичния комбинат и синдиците на предприятието са прекарали нощта в "Кремиковци" в опит да спасят комбината от затваряне.

Вчера не са пристигнали обещаните от една от фирмите кандидатки за оператор на предприятието въглища. Така напълно се блокира работата в следващите дни.

Мениджърите на комбината са поискали срещи с министъра на икономиката, министър-председателя и синдикалните лидери.

Украинската фирма "Ворксла Стийл" се оттегли от "Кремиковци", като спря да изпълнява договора за ишлеме с мотива, че не среща разбиране в желанието си да съхрани жизнеспособността на комбината от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че е изпратил покана към Лакшми Митал, брат на досегашния собственик на 70 на сто от "Кремиковци" Прамод Митал, да поеме оперирането с предприятието.

Водят се разговори и с други фирми, като според министъра до другата седмица проблемът с "Кремиковци" трябва да бъде решен.

През отиващата си седмица КНСБ в предприятието организира протест за неизплатените от юли заплати.

От КТ "Подкрепа" пък бе обявено, че фирми, които от 1999 г. източват "Кремиковци", правят всичко възможно да изгонят "Ворксла Стийл" и да затворят комбината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase