Снимка: Getty Images/Gulliver Photos
fallback

Все по-отчетливо социолозите, политолозите и политиците привиждат средна класа у нас.

Днес на дискусията "Политическите сценарии в навечерието на изборната година", социологът Живко Георгиев обяви, че през последните две-три години у нас се формира градска средна класа.

По думите му новата прослойка обхваща около 18-20 на сто от активното население - образовани млади хора, с добре платени професии, които просперират заради лични качества и жизнени стратегии.

"Тази нова средна класа е най-зле представената група сред политическите партии, като част от нея през 2001 г. "залитна" по проекта на НДСВ", каза Георгиев.

Според него тази нова класа ще бъде "голям играч на парламентарните избори", като ще се намеси активно в правенето на българската история.

"ГЕРБ обаче не е проект, който допада на тази нова прослойка", посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

jsrklbo

преди 13 години

3IAQQL <a href="vqfjfqsdhyhh/">vqfjfqsdhyhh</a>, [url=jwdxeoljbvgc/]jwdxeoljbvgc[/url], [link=ujinzrvgihgr/]ujinzrvgihgr[/link], izdroazsqddc/

86

Ха-ха

преди 15 години

Драги, ако ще се критикуваме, дай поне да е обосновано. Къде точно прочете в моето изявление, че цитирания доход за "средна класа" е на домакинство? И от къде ти хрумна, че съм казал, че всички в домакинството работят за по 15-20 хил.лв.? Чета, чета и не намирам....Както и да е. Все пак не е ли готино. За да си средна класа в Бг ти трябват близо 4 пъти повече пари в сравнение със САЩ. (15 хил.лв x 12 месеца +данъци = около 200 хил.лв. или $150 хил.). И да уточня за прецизиращия анонимко - ако си единствения печелещ в семейството. Ако работят повече хора в домакинство - плашим се.Интересни как хората в САЩ с чисти $4 000 месечно на домакинство са средна класа, а тук сме "Ехе-е-е над 10 бона месено трябват"Явно доста хора имат изкривена представа за средна класа- поне откъм доходната част.

85

преди 15 години

в България по проект не трябва да има средна класа и вече няма за кога да има. Това означава повече хора, които активно вземат участие в управлението на блока, квартала, града и страната си. Такива хора на управляващите не им трябват. Някой беше казал, че всеки има минимум 4-5 познати в чужбина. Кой няма минимум толкова познати от вас в чужбина?Тук е обидно да се учи и да се работи, да се живее също.Аз лично не бих създал семейство в тази пародия на държава :)с мир

fallback