Снимка: Булфото
fallback

През изминалата 2007 г. при пътни произшествия са загинали 61 деца на възраст до 18 г., а 1355 са получили наранявания, някои от които за цял живот. Това се посочва в съобщение от Министерството на транспорта.

Най-голям е броят на децата, пострадали като пътници в автомобилите - 39 загинали и 633 тежко ранени.

Анализите показват, че по-малко от шест на сто от пострадалите деца са били обезопасени с колани или детски задържащи устройства.

Родителите рядко използват детски столчета за кола или не ги закрепят правилно в автомобила.

Като пешеходци са пострадали общо 506 деца, от които 11 са починали.

Шест деца или 18 на сто са загинали като водачи на различни превозни средства. Ранените са 228.

В зависимост от възрастта си най-напред децата се качват на велосипед, след това на мотопед и мотоциклет.

През последните години е нараснал броят на ПТП, предизвикани от деца на възраст под 18 години, които са управлявали леки автомобили, без да имат свидетелство за правоуправление.

За голямата част от тези произшествия пряка вина имат родителите и близките на децата, които са им предоставили безотговорно ключовете от автомобила.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

mdaa

преди 15 години

Руменчо, ама си много заблуден.Първо, коланите изобщо не са никаква отживелица, а нещо задължително! Второ, airbag-ците, които споменаваш, вече така са направени, че се задействат само при сложен колан. Знаеш ли защо? За да не убият такива *** като теб, които са над физиката. И последно, пътищата и магистралите нищо няма да решат. Липсват като цяло, но не те са виновни за катастрофите и жертвите. Дори повечето от инцидентите стават точно на най-хубавите пътища ! Проблемът, освен в на пътя, е в и в мисленето като твоето. Утре , НЕ ТИ ГО ПОЖЕЛАВАМ, ще изправиш някой завой, ще направиш 3 салта в царевичната нива до пътя и детето ти или някой, когото возиш ще си строши врата защото пътува необезопасен. А на теб нищо няма да ти има , защото си поставил колана, колкото да не те глобят ченгетата. Жалка история.

13

rumen221

преди 15 години

Причината за хилядите убити са пътищата, а следствието са жертвите ...Истинската причина за хилядите жертви са лошите пътища, някои от които са просто асфалтирани римски пътища... и техния стопанин - правителството (не само днешното).Жертвите ще намалеят драстично само когато се изгради националния магистрален пръстен, а пътищата от първа и втора категория се препроектират и изградят за безопасна скорост от 90км/ч.Драстичните, не а садистичните глоби в ЗДП няма и не могот да променят нищо. То е все едно да лекуват счупен крак с аспирин...

12

me

преди 15 години

Ние самоцелно никога нищо няма да направим. Ако си мислите, че на Запад са по-организирани, МНООГО се лъжете. Ако ТАМ законите и за спазването йм се следеше както тук - щеше да е същата анархия. В този ред на мисли - ако правителството си беше на местото и направи за всяко нещо големи, солени глоби, на второкласен път да има я камерка, я полицай, да видим кой-как ще изпреварва, да не говорим за несъобразена скорост. И най-важното, законите и спазването йм да е за ВСИЧКИ, да няма "богоизбрани"! Е, тогава ще се оправим!

fallback