Днес се навършват 100 години от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.

На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите".

В издадения от него Манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава Независимостта на България.

На 6 април същата година с Цариградския българо-турски протокол Независимостта на България е призната и от Турция.

На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война (1877-1878).

Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. 

До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България.

С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.) приема промени в конституцията, за да приведе текстовете й в нова редакция с оглед на обявената независимост.

Утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.

Най-строго охраняваната тайна в държавата преди сто години е именно обявяването на Независимостта на България в старата столица.

За това свидетелстват спомените на Никола Мушанов, министър в правителството на Александър Малинов, припомнят изследователите от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В спомените си министър Мушанов посочва, че с решение на правителството подготвяният исторически акт е държан в тайна и че дори княз Фердинанд не искал това да стане достояние в двореца или на членовете на неговото семейство.

Днес заради тържественото честване на 100-годишнината от Независимостта на България се променя движението по някои централни улици в София, съобщиха от Столичната община.

От 17,30 до 21,00 ч. се забраняват влизането на автомобили в двете посоки, престоят и паркирането и движението на пешеходци по ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и ул. "11 август".

От 8,00 до 21,00 ч. се забраняват престоят, паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятието, по ул. „Оборище" между ул. „Раковски" и бул. „В. Левски".

От 11,00 до 12,30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" между ул. „Раковски" и бул. „Княз Ал. Батенберг"; ул. „Леге" между ул. „Съборна" и пл. „Атанас Буров".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase