Снимка: БГНЕС
fallback

От 1 юли 2008 г. средният стандарт за един ученик в общообразователно училище става 1266 лв. при 1157 лв. до този момент, реши правителството.

За целта ще бъдат отпуснати необходимите 60 милиона лева, информираха от правителствената информационна служба.

По-високи са стандартите за издръжка на младежите, които посещават спортни и професионални училища и училища по изкуствата.

В зависимост от профилите те са от 1130 лв. до 2820 лв.

Увеличението на стандартите ще доведе и до повишаване на средната брутна заплата на работещите в училищата и в детските градини.

Разчетите показват, че тя ще достигне 650 лв.

Dnes.bg припомня, че на 14 август лидерът на СБУ Янка Такева апелира правителството да отпусне обещаните пари.

Според Такева, ако средствата не се отпуснат, от 1 септември над 60% от училищата в България няма да могат да си покрият основните задължения и може да се стигне до фалити.

Същевременно 30 деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии, в размер на 75,71 лв. месечно, реши още правителството.

С петото за тази година отпускане на персонални пенсии ще бъдат подпомогнати 18 семейства за издръжката на децата, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители.

Персоналните пенсии ще се изплащат от 1 септември 2008 г., добавиха от "Дондуков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

nn

преди 15 години

'Ти му говориш а то рупа ли рупа'На теб е късно да ти се помогне.'На магарето и злато да му налееш в ухото и вода да му сипеш, все тая - ще го изтръска' - и най-добрия учетел да те е обучавал едва ли си го разбрал...

75

калин

преди 15 години

Всичко,което съм написъл тук си е вярно,положението е такова грамотно неграмотно,това преди всичко е форум!индивидите с претенции за ментори да не джафкат много!Българая уж социална страна отбелязаное в конституцията поне,но кое му е социалното,каква е тази социална политика едни кратуни да ми визиолизират проблемите и да ми съждават глупости!каде бяхте бе скапани даскали за това време?образуванието е пълна бутафория,вие сте виновни за това,що то до сега гледате на вас да ви е добре ваща да е наредена,че от каде на каде?скапани даскали имате избор,като не можете или не искате напуснете простичко е, щом сте толкова образовани и квалифицирани моля излезте на пазара на труда ,опитайте се и в европа?:)но каде са тук учениците родителите?виновни били учениците...а им вземате париците за частни уроци?виновни били родителите не разбирали брей те са ваш работодател,не МОН а родителите това си го знаете преди всичко друго отчитате се и давате обеснения пред тях и пред обществото!Хората пратили детето си да го учите не са ви длъжни за нищо те нямат избор пред себе си!на вас като ви харесва айде по бюрата на труда!

74

nn

преди 15 години

Е! Калинчо, браво , усетил си че има нещо нередно в системата :)По отношение на изказването ти (69)от - 28.08 20:34 ДА прав си по отношение на това че нещата не трябва да са така.Само че от вика пожар огъня няма да угасне :).Ясно е че трябва да се намерят причините на заболяването и след това да се търси лечение :)Та да те светна малко, ако си толкова умен колкото се имаш може сам да довършиш изводите (иначе питай нищо срамно няма).Образованието и Здравеопазването са ключовите задачи на Социалната политика в управлението на държавите. Те като организации са достатъчно тромави и консервативни та да реагират на момента . С други думи - това дето им се заложи сега ще му сърбат попарата след 5-10 години. Или положението е такова защото преди 10-тина година правителствата водеха антисоциална политика (както и сега) отдавайки се на приватизация и свързаните с нея аномалии. Ако няма здравеопазване хората дето ще товарят бюджета с пенсии драстично ще намалеят. Ако няма образование или то е некачествено няма да се налага да правят заводи в Китай , и тук ще има достатъчно евтина работна ръка. Има още много причинно-следствени връзки, *** тях се опитай да ги намериш сам (или питай ако се затрудниш)

fallback