Инициативен комитет от Нови Искър и екосдружението „Връбница-Надежда” сезираха европейските институции заради екологично замърсяване на района.

Това съобщиха от организациите. В петицията, подписана от 2000 граждани на Нови Искър се казва, че Софийското поле е пред окологична катастрофа заради криминалното изхвърляне на стотици хиляди кубици опасни отпадъци в землището града.

Те настояват европейските институции да изследват почвата, за да се види какви химични продукти и вещества има в нея.

"Молбата ни е до Европейските институции, тъй като в България повече от месец и половина държавните институции не предприемат каквито и да било действия за отстраняване на проблема с причинената на района екокатастрофа и с всеки изминал ден последствията за хората и околната среда се увеличават.", се казв в писмото на гржданите на Нови искър до институциите в Брюксел.

Замърсяването започнало в периода от 20 май-30 юни 2008 г, когато камиони пълни с воняща земна маса са я извозвали в посока към летище Доброславци. Преминавали са през Нови Искър, кв."Славовци" и кв. "Кумарица", движейки се по ул.”Летец” - кв.Кумарица.

Силно впечатление на живущите направила нетърпимата воня от камионите. След проверка е установено, че миризмата идва от отпадъци от производство от фармацевтични и лекарствени средства от бившия цех на „Фармахим“ в кв."Илиянци".

Изсипаният товар е с кубатура от 60 000 до 100 000 куб. метра и се намира в дере срещу портала на летище Доброславци, на километър от основния път Нови Искър - с.Доброславци във водосборна зона, под военното поделение “Борова гора”.

"След проверка на Инициативния ни комитет на място установихме, че на сметището вонята е нетърпима, в устата остава метален привкус, след 5 минутно стоене започваш да повръщаш, получаваш замайване и силно главоболие, а на някои от нас по лицето се появиха обриви. Има остър мирис на химикали и лекарства, които вятърът разнася надалече", пише още в петицията.

Отпадъците са замаскирани отгоре с обикновена земна маса, строителни и битови отпадъци. Повече от месец никоя от отговорните институции в България не реагира, специалисти на място не се изпратиха, което наложи да подадем и втори сигнал- вх.№ 94-00-699/25.07.2008 година в Министерство на околната среда и водите.

Ние, гражданите на район Нови Искър, се обръщаме за помощ към Европейските институции и екоорганизации и ви молим да бъдат изпратени при нас специалисти, които да извършат проверка, сондаж и вземане на проби от мястото на причинената екологична катастрофа от незаконно сметище от опасни отпадъци, се казва в края на сигнала до европейските институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase