Снимка: 1968bg.com
fallback

Тодор Живков умееше да омайва колегите си от Изтока и Запада, но по време на лов.

Така той крепеше дружбата със СССР, но успяваше да изкрънка и някой друг заем от богатите западняци.

С ловните си хватки Живков не само целeше да измъкне пари, а и да спечели привърженици за таен план - да вкара България в ЕС, разкрива пред "Зюддойче Цатунг" съветникът на баварския премиер - Фридрих Ротенпилер.

В спомените си за своя шеф той описва последното пътуване на баварския премиер Франц Йозеф Щраус.

На 24 и 25 септември 1988 година той е във Варна за Икономически форум.

Там хвърля и словесната бомба, като обявява липсата на всякаква перспектива и икономическа нищета на комунистическия строй.

"Тодор Живков изслуша речта с каменно лице", спомня си Ротенпилер, цитиран от вестник "24 часа".

След края й изръкопляскал кратко и напуснал залата.

Не след дълго Живков се върнал и казал на Щраус: "Имате право! Ние нямаме бъдеще, а икономиката ни е в безизходна ситуация".

Тато открито признал пред баварския премиер, че обмисля как да извади България от Варшавския договор.

Даже попитал: "Какво трябва да направим, за да влезем в ЕС?"

Тодор Живков така и не дочакал отговора, защото седмица по-късно, на лов в Германия, Франц Щраус починал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Тикваров-TV

преди 15 години

Тошо, що ти беше тая държвна сигурност и агентите й?Докъде я докараха?Смешници, де бехте едно време, лабаво немаше...На умрело куче нож вадите "юнаци"- Пу...*** You!!!!!!!!!!

93

преди 15 години

Като чета това, което са написали повечето от участниците (а и това КАК са го написали!), ми става ясно, че те не са закачили изобщо времето, което коментират. Независимо от всичко, тогава от училищата излизаха поне малко по-грамотни от сега! Да не говорим за другите глупости от рода "...кажеш нещо, хайде в лагер".

92

непромит мозък

преди 15 години

СТИГА МЕДИЙНИ РЕАБИЛИТАЦИИ! ТОЯ *** И КЛИКАТА МУ УСРАХА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО У НАС, СКАРА НИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ НИ ТУРЦИ В РОДОПИТЕ...И ОЩЕ КОЛКО МНОГО ТЕХНИ КИРЛИВИ РИЗИ ИМА НЕПОКАЗАНИ...БЕДНО ВИ Е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКОТО ПРОЗРЕНИЕ ДА ГИ УСЕТИТЕ !Заради неговата политика се нагъзвахме на третия свят като покорен идеологически авангард на Съветска русия, защото ония не ги пускаха да сеят комунизъм в северна Африка. Страната ни переше крадените от народа им пари на техните държавници, сега внуците им се определят като "модерни мизнесмени", а децата на ония васалоидеолози (Станишев е един от тях) продължават курса към тоталното руско заробване на цялата ни държавност. Плюят на законите, а медиите ги лъскат както адютант генералски шпори. Управлението на Живковото БКП е обявено със закон за престъпно! И всеки, който спряга тоя *** в общественото пространство като човек с нормален политически морал, нарушава закона чрез престъпно дезинформиране на общестството!

fallback