Янка Такева. Снимка: БГНЕС
fallback

“Обещанията на Министерството на образованието и науката за увеличаване на средствата за издръжка на ученик си остават засега само на книга”, констатира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите й, има решение на Министерският съвет за увеличение на единния разходен стандарт на ученик с 10,6 % от 1 юли, но необходимите 61 млн.лв. все още не са отпуснати.

Според Такева, ако средствата не се отпуснат, от 1 септември над 60% от училищата в България няма да могат да си покрият основните задължения и може да се стигне до фалити.

От СБУ изразиха опасения, че обещаните пари може да се пренасочат към покриване на блокираните пари по програмите САПАРД и ИСПА.

По данни на синдиката до вчера у нас са закрити общо 271 учебни заведения, а до 15.09. се очаква да бъдат закрити още 350.

Това ще остави около 5 хиляди учители и още над 1500 души непедагогически персонал без работа.

Такева уточни, че почти всички закрити училища са с до 45 ученика. Общо около 6 000 деца и младежи  ще трябва да се пренасочат към по-големи училища.

"За съжаление, около 15% от тях няма да влезнат повече в класните стаи, заради невъзможността родителите им да ги изпращат да учат в друго населено място", каза още Такева.

“Засега не се предвиждат протестни действия, но призоваваме правителството да изпълни своите обещания, за да не се налага отново да излизаме на улиците”, призова Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Didaskalos

преди 15 години

Яне, Яне, заради твоите лъжи вече пети месец не учителствам. Къде са парите, обещани за повишаване на учителското самочувствие и достийнство?Яне, Яне...

21

Бивш учител

преди 15 години

Пожелавам ти, когато пораснеш и станеш семеен, или семейта, да имаш син и дъщеря.Сина ти да е полицай , а дъщеря ти -учителка.Сега до г-жа Такева.Госпожо, нищо не става от Вас, нито като профсъюзен лидер, нито в леглото.

20

даскал

преди 15 години

Не е вярно твърдението на Госпожа Такева ,че закритите училища с с ученици до 45 ученика.Но този стандарт наложено от министерството не могат да се вместят училища с до 100 ученика.Тя си взима парите от предишната стачка,явно сега пак и трябват няколко милиона и апартаменти.

fallback