Георги Котев. Снимка: www.eurochicago.com
fallback

10 дни, след като обяви, че ще даде доказателства за подмяната на свежото ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй" с рециклирано, ядреният физик Георги Котев пусна ново видео.

Доказателствата, които физикът прилага, са сложни математически формули и оценки на риска, неразбираеми за широката публика, и са публикувани в сайта www.eurochicago.com.

В основата на подозренията и разследването, извършено от Котев, са разминавания между пресметнатите и реалните продължителности на горивните кампании на блокове V и VІ. Вместо 3% разминаването достига 8-9%.

Ядреният физик продължава да твърди, че в атомната ни централа от четири години се доставя руско ядрено гориво с непредвидими характеристики, които никога не сме внасяли.

"Тяхното въвеждане в експлоатация и надеждно експлоатиране е под въпрос, защото централата не разполага с документи, които гарантират, че горивото не е рециклирано и безопасно", казва Котев.

Според него всичко това може да доведе до авария в АЕЦ "Козлодуй", защото "когато човек работи с непознат материал, не може да оцени риска. Когато ние нямаме такъв документ, с който да оценим какво евентуално би се случило в случай на отклонение в нормите за еккплоатация, нищо не може да се каже. Всичко може да се случи", казва физикът.

Котев подозира, че в АЕЦ се осъществява корупционна схема, като България купува свежо ядрено гориво при определена цена, а руснаците доставят друго, по-евтино гориво.

Според него, за да не бъде разкрита подмяната са модифицирани компютърните програми за изчисляване на поведението на горивото.

"Разликата в цената отива в нечий джоб. Няма кой да контролира подмяната, тъй като българската агенция за ядрено регулиране не проверява задълбочено характеристиките на доставките", казва Котев.

Още в средата на юли обаче директорът на АЕЦ "козлодуй" отхвърли обвиненията в корупционна схема.

"Котев е "управляван от сили", правещи "целенасочена атака срещу атомната енергетика на България. Това е атомна централа, обект от национално значение, не може един работник да обикаля света, да говори врели-некипели и да размахва документи, които е получил по време на работата си", възмути се Генов.

Тогава Генов все пак допусна възможността да се използва рециклирано гориво.

"По принцип е възможно да се използва рециклирано ядрено гориво, но ние не ползваме такова. Централата разполага само със свежо, което е закупила миналата и тази година", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Men

преди 15 години

Когато фактите говорят и Боговете мълчат! Този човек е готов да предостави като доказателства документи, изчисления и т.н. Смея да твърдя, че твърденията му изобщо не са абсурдни, а напротив, дават светлина върху конспирациите в енергийния сектор на страната! Защо обаче не получава подкрепата на никоя институция остава загадка! Някой пълни джоба и се ощетява държавата с милиарди, но какво ли му дреме на народното племе! Май наистина АК е изход от тази безизходица и аз смятам, че момента почти е назрял за него!

80

преди 15 години

79 shte ti kaja koga shte hvanem AK-to, do kato ima takiva kato tiq koito ti sam si izbroil, nikoga nqma da se opravim, taka 4e ...

79

zet

преди 15 години

колко заблудени офсе има, или просто са наети да се правят на такива ( става на въпрос за #71,70,67,61,51 ), особенно недоразвити са тея с мненията че човека плюе по страната, ако някои ми посочи каде тоя човек плюе по Бг. ше му дам 20 лв. вече съм ги отделил даже. баси *** има..... еи хора кога ше хванем АК-то и да посеем ново семе в тая страна .... за да могат децата ни да живеят кат норммални хора, а не да радват на чалга - мутри - безмислен живот

fallback