Фондация "Утре за всеки" категорично не е искала ДАНС да проверява произхода на парите, внесени от Ангел Бончев, съобщиха от Агенцията.

От там уточняват, че в началото на седмицата фондацията е изпратила до Васил Киров, директор на  "Финансово разузнаване"към ДАНС, статистически формуляр, а не формуляр за съмнителна операция.

С него го информира, че е получила дарение на стойност 157 хиляди евро.

Статистическият формуляр е документ с регистрационна цел, той не позволява на ДАНС да иска допълнителни данни за произхода на парите.

В този случай финансовото разузнаване няма право да събира данни.

Другият формуляр – за съмнителна операция, дава основание за изискване на допълнителна информация, за да се докаже произхода на парите.

Веднага след получаването на формуляра Васил Киров праща писмо и пита:

"Дали писмото ви представлява уведомление за съмнителна операция за плащане в брой на стойност над 30 000 лв.? Уточнението е необходимо, тъй като сте използвали формуляр за предоставяне на статистическа информация. И ако това е съмнителна операция, ДАНС ще изиска копие на цитирания от вас договор за дарение, декларация за произхода на средствата, информация за номера на банковата сметка, по която са наредени средствата, както и името на банката, където сметката е разкрита".

В отговора си Румяна Козарева, председател Фондация "Утре за всеки", пише, че те нямат съмнение в произхода на парите:

"Фондацията няма основание да смята, че е налице съмнителна операция. Дарителят Ангел Бончев обяви пред камерите на телевизията, че парите, които дарява на фондацията, са събрани от негови приятели".

В разпространено до медиите съобщение от ДАНС са категорични, че този отговор е предизвестеният край на така наречената проверка за произхода на парите на Ангел Бончев.

Според закона, ДАНС може да бъде сезирана от финансови институции и от фондации.

Тя обаче не може да се самосезира.

Само пред ден цялото ръководство на фондацията даде шумна пресконференция и обяви, че е получила банковото извлечение за преведената от Ангел Бончев сума.

Тогава шефката на "Утре за всеки" Румяна Козарева обяви, че тъй като стойността на дарението е над 30 000 лева, е изпратен доклад до Агенцията за финансово разузнаване за проверка на произхода на парите.

На 29 юли в репортаж по bTV похитеният бивш президент на "Литекс" подписа договор за дарение, въз основа на който фондацията получи 157 000 евро дарение за лечение на болни от рак на млечната жлеза.

Миналата седмица в интервю за Dnes.bg Румяна Козарева нарече финансовата инжекция от Бончев "чудо", а днес телефоните на фондацията заглъхнаха.

Въпреки настойчивите ни позвънявания, до този момент редакцията на Dnes.bg не успя да се свърже с нито един от представителите на Фондация "Утре за всеки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase